ua en ru

Опозиція підтримає законопроект Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном

Опозиція підтримає законопроект Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном, повідомив глава фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

Опозиція підтримає законопроект Лабунської про лікування ув'язнених за кордоном, повідомив глава фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Опозиція вимагає, щоб профільний комітет парламенту розглянув законопроект в понеділок і першим питанням проголосував у вівторок. Без будь-яких змін та правок. Будь-які правки мають бути узгоджені з євройпейскою стороною", - сказав Яценюк.

"У зв'язку з тим, що вчора місія Кокса і Кваснєвського зробила чітку заяву щодо можливості підтримки і компромісного варіанту, який може бути проголосований, а саме законопроект Лабунської, ми чітко заявляємо, що в тому випадку, якщо за законопроект Лабунської буде проголосовано ми, по-перше, як українська опозиція, підтримаємо цей і другий законопроект і за таких обставин ми не будемо наполягати на розгляді законопроекту, який внесено трьома опозиційними фракціями", - зазначив Яценюк.

Він також додав, що було проведено консультації з іншими опозиційними силами "Ударом" і "Свободою" і ця позиція є спільною всіх трьох опозиційних фракцій.

"Ми також вимагаємо, щоб в найкоротший термін, а саме в понеділок, комітет, який є профільним у ВР розглянув цей законопроект і прийняв це рішення, так як члени комітету від опозиції будуть підтримувати законопроект Лабунської. По-друге, у вівторок першим питання порядку денного в парламенті щоб стояло питання про розгляд законопроекту Лабунської,... оскільки останнім часом не було жодної позиції ПР з приводу, то опозиція вимагає і очікує політичної реакції щодо цього законопроекту Президента", - заявив Яценюк.

Олександр Турчинов заявив, що опозиція підтримає законопроект Лабунської тільки якщо до нього не будуть вноситися жодні зміни.

"Ми готові голосувати за цей закон, без будь-яких змін і правок, тому що жодні зміни і правки не йшлося в заяві місії Кокса і Кваснєвського. Для нас принципово, що будь-які правки і зміни в закон можуть вноситись тільки після консулатацій з нашими європейськими колегами", - зазначив Турчинов.

Також, представники опозиції запевняють, що готові підтримати рішення європейських посередників.

Додамо, що фракція ВО "Свобода" підтримає той проект закону щодо лікування екс-прем'єра Тимошенко, який буде пріоритетним для "Батьківщини".

"Зараз тривають консультації трьох опозиційних фракцій щодо проекту закону, який дозволить покласти край політичним переслідуванням і звільнити Юлію Тимошенко. Для нас не принципово, хто буде автором і назва проекту закону. Головне, щоб мета наших партнерів по опозиції - "Батьківщини" - а як ми знаємо, це звільнення Юлії Тимошенко, була виконана", - повідомив РБК-Україна заступник голови фракції "Свобода" Юрій Михальчишин.

Законопроект Лабунської дозволяє виїзд на лікування за кордон засуджених, які перебували в стаціонарі щонайменше 365 днів, проте лікування не привело до їх одужання. Дозвіл на виїзд у кожному конкретному випадку дає суду на підставі подання пенітенціарної служби. "Приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженого до позбавлення волі, суд зобов'язаний одночасно прийняти рішення про звільнення цієї особи від покарання за хворобою", - йдеться в законопроекті. Про те, що з нього також повинна бути знята судимість, в документі не йдеться.