ua en ru

Опозиція не підтримує законопроект про будівництво СВЯП під Чорнобилем, - Томенко

Опозиція не має наміру підтримувати в другому читанні законопроект про будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП), яке планується в четвер 9 лютого. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив народний депутат України, віце-спікер парламенту Микола Томенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми будемо наполягати: не голосувати за один дуже ризикований законопроект, про який, я здивований чому, наші експерти та екологи нічого не говорять .... У другому читанні вже буде законопроект в четвер про так званому забезпеченні зберігання вже відпрацьованого ядерного палива", - зазначив Томенко.

Він пояснив, що в даному законопроекті передбачається, що в Чорнобильській зоні можуть зберігається відпрацьовані ядерні відходи, але не уточнюється, це ядерні відходи з України, або ж з усього світу, або ж з якихось окремих країн. "Тобто парламент дає згоду на що завгодно, з усього світу зберігати ядерні відходи і таке враження, що нікого в Україні це не цікавить", - підкреслив віце-спікер.

"Ми будемо піднімати це питання, і я сподіваюся, що в четвер, без уточнення, для кого це робиться, законопроект не буде прийнятий у другому читанні", - сказав Томенко.

Зазначимо, що відповідно до проекту порядку денного, який є в розпорядженні РБК Україні, в четвер парламентарії планують розглянути проект закону № 8795 "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом".

Зазначений законопроект ВР прийняла за основу 18 жовтня 2011 р. За відповідне рішення проголосував 261 народний депутат з мінімально необхідних 226.