ua en ru

Опозиція констатує, що затримка з держбюджетом-2014 не була пов'язана з ціною на газ

Опозиція констатує, що затримка з державним бюджетом на 2014 р. не була пов'язана з ціною на газ. Про це сьогодні на прес-конференції заявили народні депутати Віктор Пинзеник ("Удар") і Сергій Соболєв ("Батьківщина"), передає кореспондент РБК-Україна.

"Стало очевидним, що ціна газу не була причиною затримки бюджету, бюджет сьогодні поданий, а ціни на газ немає і якщо ви уважно подивитеся, то ціна 268,5 дол. може бути тільки в тому випадку, якщо буде в період з 1 по 10 січня підписано додаткову угоду між НАК "Нафтогазом" і "Газпромом". В іншому випадку, незалежно від причини, за якими угода не підписана, буде застосовуватися чинний контракт 2009 р. і чинна система ціноутворення", - розповів Пинзеник.

У свою чергу Соболєв додав, що якщо навіть у січні відповідну програму буде підписана, то це не значить, що 268,5 дол. за 1 тис. куб. м газу, то це ціна для цього року, оскільки її можна буде переглядати щоквартально, а отже, це не є реальна ціна на 2014 р.

Він додав, що в проект бюджету не закладено обслуговування кредиту.

"З цих 14 млрд погашення зовнішніх запозичень, які передбачені у проекті бюджету на наступний рік, взагалі не враховують, а що буде з тими 15 млрд дол., які треба буде гасити, бо це короткостроковий кредит. Держава повинна закласти вже у проекті бюджету 2014 р. обслуговування відсотків по крайней мере, я вже не кажу, що якщо це дворічний кредит, то держава повинна закласти вже обслуговування тіла боргу, який надається на комерційній основі, як тепер уже зрозуміло одним з комерційних банків РФ", - зазначив Соболєв.

Нардеп вважає, що частина кредиту піде на обслуговування попередніх боргів.

"Якщо проаналізувати структуру погашення цього боргу, ця структура буде становити собою 2,2 млрд дол. боргів, які зробив НАК "Нафтогаз" і які треба буде негайно гасити цього року. Якщо до цього додати боргові зобов'язання, які були видані під гарантії держави і можуть бути пред'явлені російськими комерційними банками, то ми фактично можемо отримати не 15 млрд реального кредиту, а це фактично буде реальний кредит, який піде на погашення попередніх боргів, які набрало уряд Азарова і Януковича. Саме тому цей бюджет взагалі не враховує ці два фактори, через які він нібито не подавався. Ні ціна на газ, ні так звані зовнішні запозичення, якими так пишався уряд Азарова і Януковича", - наголосив Соболєв.

Він додав, що треба зробити звірку бюджетів України і РФ, щоб побачити заклали росіяни кошти на виконання угод про співпрацю між Росією і Україною в економічній сфері, наприклад щодо будівництва літаків АН-124.