ua en ru

Опозиційний законопроект про лікування Тимошенко потребує доопрацювання, - експерти ВР

Деякі зауваження не були враховані при доопрацюванні опозиційного законопроекту № 3599-Д "Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації принципу гуманізму при виконанні окремих видів покарань" про лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це йдеться в науково-експертному висновку до даного законопроекту.

"У законопроекті враховано більшість зауважень і пропозицій, висловлених Головним науково-експертним управлінням до його попереднього варіанту. Проте деякі зауваження не були враховані при доопрацюванні законопроекту", - йдеться в експертному висновку.

Як зазначають експерти, перелік злочинів, вчинення яких позбавляє засуджену за них особу права на лікування за кордоном доцільно доповнити статтями "незаконне збагачення", "підкуп особи, яка надає публічні послуги", "пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі", "зловживання впливом" та "провокація підкупу".

"На наш погляд, навряд чи можна звільняти від відбування покарання за передбачених у законопроекті обставин осіб, які засуджені, наприклад, за одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою", - йдеться у висновку.

Крім того, яз підкреслюється, у законопроекті більш детально (у порівнянні з його попередньою редакцією) визначено механізм контролю за звільненою від відбування покарання особою, яка лікується за кордоном. Проте у проекті відсутні чіткі положення, спрямовані на убезпечення від ухилення засуджених від подальшого відбування покарання.

"На нашу думку, таким засобом могло б стати запровадження значної грошової застави, яка у разі порушення порядку перебування за кордоном чи встановлених судом строків повернення в Україну зверталась би в дохід держави. Відповідні положення, на наш погляд, мають бути сформульовані у вигляді норм КПК", - повідомляють експерти.

Також, як зазначається у висновку, розмір грошової застави для звільнення засудженого на лункування за кордон, не повинен бути меншим від трьохсот розмірів мінімальної заробітної плати та більшим від тисячі розмірів мінімальної заробітної плати. Внесена грошова застава у повному обсязі повертається особі у разі її повернення до України після закінчення лікування за кордоном, а також у випадках прийняття судом рішення про звільнення такої особи у зв'язку із закінченням строку покарання або про її звільнення від подальшого відбування покарання.

Досить проблематичним, на думку експертів ВР, виглядає запропоноване проектом положення, згідно з яким прирівнювання часу лікування до часу знаходження особи у місцях позбавлення волі, адже це "виглядає невиправданою пільгою для засудженого".

Нагадаємо, як заявив сьогодні народний депутат від Партії регіонів, член робочої групи щодо Тимошенко Володимир Олійник, проект закону щодо Тимошенко може бути ухвалений у Верховній Раді у вівторок, 19 листопада за умови вирішення ключових проблем: погашення збитків та внесення застави.