ua en ru

"Опозиційний блок" вимагає невідкладного перегляду закону про освіту

"Опозиційний блок" вимагає невідкладного перегляду закону про освіту

У політсилі звинуватили владу в ущемленні прав російськомовних громадян України

Політична партія "Опозиційний блок" вимагає невідкладного перегляду закону про освіту. Про це йдеться в офіційній заяві "Опозиційного блоку", опублікованій на сайті політсили.

"Влада не в змозі забезпечити мир, розвиток економіки і поліпшити життя громадян. Основною і єдиною метою її політики стало обмеження соціальних, культурних та політичних прав громадян", - йдеться у заяві.

Політсила вважає, що за рахунок "штучного розпалювання конфліктів" між представниками різних соціальних груп, конфесій, національностей влада сподівається довше "втриматися у своїх кріслах".

В "Опозиційному блоці" відзначили, що мовні норми закону "Про освіту" є "ланкою в цьому ланцюгу".

"Результатом його прийняття стане позбавлення сотень тисяч дітей українських громадян права навчатися, говорити і чути рідною мовою. Фактично, в Україні буде введений режим "мовної сегрегації". Ущемлення мовних прав меншин, насамперед російськомовних громадян України – це черговий важкий удар по громадянському миру в країні. Це удар по європейському майбутньому України", - підкреслили автори заяви.

У політсилі також зазначили, що "поспішно продавлений" через парламент закон "Про освіту" вже викликав шквал критики з боку країн Євросоюзу.

"Заяви міністра закордонних справ Угорщини про необхідність перегляду Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС – це не просто тривожний дзвінок, це явний сигнал, що реальна євроінтеграція України провалена і подальшого розвитку в таких умовах не отримає", - наголошується в заяві.

"Опозиційний блок" упевнений, що закон "Про освіту" в нинішньому вигляді робить практично неможливою мирну реінтеграцію Донбасу.

"По суті, це рішення про відмову від тимчасово неконтрольованих територій. Нинішня влада, незважаючи на всі декларації і заяви, фактично виштовхує російськомовне населення з України. Продовжуючи боротися з російськомовними громадянами України, влада знищує європейське майбутнє нашої країни. "Опозиційний блок" вимагає невідкладного перегляду Закону "Про освіту" і погодження внесених змін з Європейською комісією за демократію через право", - резюмували в політсилі.