ua en ru

"Опоблок" вшанував пам'ять жертв трагедії 2 травня в Одесі

"Опоблок" вшанував пам'ять жертв трагедії 2 травня в Одесі "Опоблок" вшанував пам'ять жертв трагедії 2 травня в Одесі

ОБ три роки вимагає від влади провести незалежне та об'єктивне розслідування трагедії

У Свято-Успенському Одеському чоловічому монастирі сьогодні вранці відбулася панахида в пам'ять жертв Одеської трагедії. Заупокійне богослужіння провів Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський, повідомляє "112-Украина" з посиланням на прес-службу "Опоблоку".

alt

Зокрема, зазначається, що у панахиді взяли участь народні депутати Юрій Бойко, Вадим Новинський, Микола Скорик, представники одеських опозиціонерів, родичі загиблих 2 травня, серед яких дружина депутата Одеської облради В'ячеслава Маркіна, а також матері загиблих Неоніла Березовська і Олена Бригарь.

"У цій трагедії немає терміну давності. На сьогоднішній день розслідування нашими українськими правоохоронними органами взагалі не проводиться. Йде затягування та блокування цього процесу. Ми підтримали позов в Європейський суд з прав людини, і він прийняв цей позов до розгляду. Ми будемо домагатися того, щоб розслідування пройшло як можна швидше. Подібні трагедії та злочини не мають терміну давності, і рано чи пізно винні будуть покарані", - підкреслив Юрій Бойко.

alt

Вадим Новинський у свою чергу зазначив, що в цей день проти представників політсили готувалися провокації.

"Тому ми не поїхали на Куликове поле, а взяли участь у панахиді та відвідали могили загиблих... Ми пам'ятаємо про загиблих невинно убитих людей не тільки сьогодні, а 365 днів в році. Ми пам'ятаємо про них, молимося про них, і намагаємося разом з родичами подолати наслідки цієї страшної трагедії, коли зла людська воля зробила так, що люди невинно загинули. І ця зла людська воля має бути покарана. Ми цю справу доведемо до кінця. Це потрібно не тим, хто загинув. Це потрібно живим нам для того, щоб надалі в Україні такі трагедії ніколи не повторювалися", - підкреслив Новинський.

Крім того, як заявив Микола Скорик, Одеська трагедія для нього - особиста трагедія. В цей день загинув його друг і товариш, депутат Одеської облради В'ячеслав Маркін.

"Трагедія 2 травня торкнулася всіх одеситів, тому що з мирного сонячного міста Одесу намагаються перетворити в кривавий морок. Але Одеса не така і ніколи такою не буде! Ми будемо вимагати розслідування і покарання винних 365 днів в році", - підкреслив Скорик.

Також він заявив, що "Опозиційний блок" зробить все можливе, щоб в Одесі була увічнена пам'ять загиблих на Куликовому полі.

"Коли влада заблокувала встановлення пам'ятника на Куликовому полі, а взагалі це була дика ситуація, ми наполягали на тому, щоб там хоча б встановили пам'ятний знак. Щоб люди могли прийти не до паркану, який відгороджує цю страшну будівлю. Але і це рішення заблокувала одеська влада. Ми прийняли рішення, що всі депутати облради, депутати Верховної Ради з родичами загиблих об'їдуть всі могили, покладуть квіти, віддадуть данину пам'яті загиблим", - сказав Бойко.

До молебню представники "Опозиційного блоку" відвідали могилу загиблого в результаті пожежі на Будинку профспілок депутата Одеської облради В'ячеслава Маркіна. Саме його через півтора року без проведення реального розслідування трагедії обласна прокуратура посмертно звинуватила в організації одеської трагедії, вважають у ОБ.

Політсила нагадала, що всі ці три роки вимагає від влади провести незалежне та об'єктивне розслідування того, що сталося 2 травня в Одесі, знайти і покарати винних у загибелі 48 осіб.