ua en ru

ОПОРА: у ВР жінки-нардепи працювали у ВР краще за чоловіків в 2015

ОПОРА: у ВР жінки-нардепи працювали у ВР краще за чоловіків в 2015 Фото: засідання Ради

Жінки-нардепи проявили кращу результативність, ніж їхні колеги-чоловіки

У 2015 році в Верховній Раді України жінки-нардепи проявили кращу результативність роботи, ніж їхні колеги-чоловіки. Про це йдеться в дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

Повідомляється, що оцінка результативності роботи визначалася за п'ятьма критеріями: кількість виступів у Раді, кількість поданих законопроектів, депутатських запитів, рівень відвідуваності та відповідальність в процесі голосування.

Відзначимо, в Раді поточного скликання працює 50 жінок - найбільша кількість за роки незалежності України.

Згідно з дослідженням, жінки-депутати частіше відвідують пленарні засідання парламенту, ніж чоловіки (83,4% проти 78,9% середньої відвідуваності відповідно).

Крім відвідуваності, вони значно активніше за своїх колег чоловіків в законодавчій діяльності і частіше виступають в залі парламенту. Так, результати аналізу ОПОРИ свідчать, що за рік парламентської діяльності жінки зареєстрували 2314 законопроектів (17,45% від загальної кількості законопроектів), виступили 1232 рази (16,24%) і подали 524 депутатських запити (11,45%). Таким чином, в середньому припадає 46 законопроектів і 24 виступи. Тим часом у середньому на одного депутата-чоловіка припадає 30 законопроектів та 17 виступів.

Однак жінки-нардепи підготували, враховуючи середній показник, менше запитів, ніж депутати-чоловіки: у середньому 10,5 запитів проти 11 запитів від чоловіків.

Нагадаємо, в ході місцевих виборів в Україні 25 жовтня 2015 року облради було обрано близько 15% жінок.