ua en ru

ОПОРА назвала найпоширенішим порушенням на виборах 25 травня видачу бюлетенів без пред'явлення документів

Громадська мережа "ОПОРА" назвала найпоширенішим порушенням на виборах 25 травня видачу бюлетенів без пред'явлення документів.

Громадська мережа "ОПОРА" назвала найпоширенішим порушенням на виборах 25 травня видачу бюлетенів без пред'явлення документів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби мережі.

Протягом дня голосування ОПОРА спостерігала за здійсненням дільничними виборчими комісіями основних виборчих процедур. Так, виборчі комісії, як наголошується, вдавалися до окремих порушень законодавства. Однак ці інциденти не носили масового характеру і не могли вплинути на результати волевиявлення громадян.

Зокрема, в день голосування було зафіксовано 168 процедурних порушень, 36 випадків перешкоджання виборчому процесу, 32 випадки незаконного голосування, 20 випадків порушення правил агітації та 19 випадків порушення таємниці голосування.

"Типовим порушенням виборчих процедур під час голосування у кожному з трьох періодів (з 8 до 12 год.; з 12 до 16 год.; з 16 до 20 год..) спостереження стали спроби видачі членами ДВК виборчих бюлетенів без пред'явлення виборцем документів: зафіксовано на 7,5 %, 6 % і 4 % виборчих дільниць кожного періоду відповідно. Наступним типовим порушенням стали спроби виборців проголосувати без належних підстав: зафіксовано на 7 %, 4 % і 5,5 % виборчих дільниць кожного періоду відповідно", - йдеться в повідомленні.

Також досить типовим, але малочисленними стали випадки порушення таємниці голосування (зафіксовано на 4 %, 3 % і 2 % виборчих дільниць кожного періоду відповідно) та перебування на дільницях осіб, які не мали на це право (зафіксовано на 4 %, 3 % і 3 % виборчих дільниць кожного періоду відповідно).

При цьому ОПОРА зафіксувала спроби виносу бюлетенів за межі дільниць, де відбувалося голосування зафіксовано на 3 %, 2 % і 0,5 % виборчих дільниць кожного періоду відповідно).

Проведення позачергових виборів Президента і міських голів, депутатів місцевих рад при невеликій кількості членів дільничних комісій, стали передумовою для черг на виборчих дільницях.

Так, на 6 % виборчих дільниць ОПОРА зафіксувала черги виборців, які знаходилися в приміщенні голосування станом на 20:00 25 травня. Законодавство зобов'язує ДВК забезпечити можливість проголосувати всім виборцям, які на момент завершення голосування знаходилися у приміщенні виборчої дільниці.

За даними спостерігачів, на значній частині виборчих дільниць ця можливість забезпечувалася орієнтовно до 24:00 25 травня.
"Найбільші черги зафіксовані р. в Київ та Луганськ. Примітно, що 2 % виборчих дільниць ОПОРА зафіксувала порушення процедури підрахунку голосів. У той же час майже на 9 % ділянках не забезпечувалася можливість для спостерігачів бачити позначки в бюлетенях при підрахунку голосів. В цілому ж за результатами спостереження лише на 1 % виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ висловили недовіру до результатів підрахунку голосів", - додали в прес-службі ОПОРИ.