ua en ru

ОПОРА назвала поданий Порошенком перелік кандидатур на посади членів ЦВК політично незбалансованим

ОПОРА назвала поданий Порошенком перелік кандидатур на посади членів ЦВК політично незбалансованим Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

ОПОРА проаналізувала запропоновані кандидатури до складу ЦВК

Громадська мережа ОПОРА назвала політично незбалансованим поданий президентом Петром Порошенком перелік кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії (ЦВК). Про це йдеться у заяві ОПОРИ на офіційному сайті.

Зазначимо, спочатку на сайті президента з'явився список з 13 кандидатів у члени ЦВК. Згідно з документом, який буде направлено до Верховної Ради, 5 місць у списку відведено представникам БПП, 3 місця - "Народному фронту". Інші фракції та депутатські об'єднання, крім "Батьківщини", мають по одному представнику. Однак 24 січня список був доповнений кандидатурою Олега Конопольського.

"Внесення президентом України подання щодо звільнення і призначення членів ЦВК, на нашу думку, є кроком вперед на шляху оновлення виборчої комісії вищого рівня, але політичні суб’єкти мають докласти додаткових зусиль для формування її складу на засадах політичної збалансованості", - йдеться у заяві мережі.

ОПОРА вітає завершення політичних консультацій між президентом України, депутатськими фракціями та групами Верховної Ради України щодо кандидатур і розблокування процесу ротації складу ЦВК.

"На нашу думку, політично вмотивоване затягування процесу заміни членів ЦВК, яке відбувалося з червня 2014 року, негативно вплинуло на довіру українського суспільства до інституту виборів та імідж України на міжнародному рівні. Зокрема, необхідність формування політично збалансованої ЦВК із довготривалими повноваженнями відзначена у спільній заяві послів країни G7, які закликали державу гарантувати формування", - зазначили автори заяви.

В ОПОРІ вважають, що внесення до Верховної Ради президентом подання щодо членів ЦВК після довготривалих політичних дискусій дозволяє очікувати результативне завершення оновлення складу виборчої комісії.

"ОПОРА наполегливо закликає голову Верховної Ради України, комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя забезпечити розгляд питання щодо призначення членів ЦВК чітко відповідно до Регламенту Верховної Ради та іншого законодавства. Зокрема, важливо забезпечити голосування Верховної Ради України щодо кожної кандидатури окремо, забезпечуючи народним депутатам України можливість обговорення претендентів на посади членів ЦВК", - йдеться у заяві.

Не менш важливою в організації вважають діяльність профільного комітету Верховної Ради України під час підготовки питання про заміну членів ЦВК до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

"Підкреслюємо, що спроби підмінити регламентні процедури кулуарними домовленостями, у разі їх здійснення, стануть продовженням делегітимізації ЦВК як важливого державного органу", - зазначили в ОПОРІ.

"Попередній аналіз запропонованих кандидатур до складу ЦВК засвідчує, що під час врахування президентом України пропозицій від депутатських фракцій та груп не забезпечувався повною мірою принцип політичної збалансованості. Відповідно до переліку кандидатур до складу ЦВК, який оприлюднений прес-службою глави держави, у поданні президента України не були враховані пропозиції депутатських фракцій ВО «Батьківщина» та партії «Опозиційний блок». За даними ОПОРИ, які були отримані на підставі закону України «Про доступ до публічної інформації», ці депутатські фракції вчасно і неодноразово подавали власні альтернативні пропозиції до складу ЦВК", - зазначили в організації.

ОПОРА зазначає, що політичні суб’єкти не досягнули належного компромісу щодо формування політично збалансованого складу ЦВК шляхом врахування пропозицій усіх без виключення депутатських фракцій та груп.

"ОПОРА закликає президента України, депутатські фракції і групи Верховної України у межах регламентних процедур змістовно розглянути кожну кандидатуру і досягнути справжнього компромісу щодо формування політично збалансованого складу Комісії", - зазначили в організації.