ua en ru

ОЗУ під керівництвом екс-глави "Укрспирту" готували терористичні атаки, - Аваков

ОЗУ під керівництвом екс-глави "Укрспирту" готували терористичні атаки, - Аваков Фото: Арсен Аваков (mvs.gov.ua)

Мова йде про велику групу зловмисників, які скоїли кілька замовних вбивств і замахів

Злочинна організація на чолі з екс-директором "Укрспирту" Михайлом Лабутіним готували терористичні атаки на державні установи. Про це повідомив сьогодні, 26 квітня, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час брифінгу у Харкові, передає прес-служба МВС.

"Мова йде про велику групу зловмисників, які скоїли кілька замовних вбивств і замахів на вбивства в місті Києві. З них названі не всі, лише ті, які слідство прийняло рішення відкрити", - сказав Аваков.

Крім того, він додав, що злочинна організація планувала терористичні атаки на держустанови.

"Група бойовиків готувала терористичні атаки на державні установи, в тому числі і ліквідацію ряду державних функціонерів, міністра та інших посадових осіб", - зазначив міністр внутрішніх справ.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що экс-главу "Укрспирту" Михайла Лабутіна затримали в Румунії.

Як повідомили в Генеральній прокуратурі України (ГПУ), 19 грудня 2017 року одночасно було проведено понад 60 обшуків в різних регіонах України і затримано шість активних учасників злочинної організації.

За даними ГПУ, суд Румунії відмовив в апеляції затриманого на застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

"Встановлено, що ця ж особа підозрюється в розтраті коштів зазначеного державного підприємства на загальну суму понад 261 млн грн. та вчиненні інших злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 345 і ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України. Ще одного організатора зазначеного злочинного освіти оголошено в міжнародний розшук", - повідомила Лариса Сарган.

Стосовно всіх затриманих судом обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без визначення розміру застави.

"За результатами розслідування встановлено, що учасники злочинної організації вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів на території р. Києва, серед яких: умисне вбивство 30.05.2017 радника директора ДП "Укрспирт"; замах на умисне вбивство 29.03.2017 заступника керівника; замах на умисне вбивство 01.05.2017 президента однієї з спортивних федерацій, з використанням протипіхотної міни; замах на умисне вбивство 23.06.2017 приватного підприємця, з використанням саморобного вибухового пристрою", - додала Лариса Сарган.

Крім того, встановлено, що учасники вказаної злочинної організації планували вчинення умисних вбивств інших осіб, серед яких і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

На початку грудня 2014 керівник "Укрспирту" Михайло Лабутін був оголошений в розшук, його підозрювали в розтраті 172,5 млн гривень коштів держпідприємства і ухиленні від сплати податків на суму 28,2 млн грн. Лабутін переховувався від правоохоронців на лікарняному ліжку в Центрі кардіології та кардіохірургії. 19 грудня Лабутін втік з клініки за підтримки бійців батальйону "Айдар". Офіційно його змогли звільнити тільки 5 лютого за невиконання умов трудового контракту.

В січні 2015 року Інтерпол оголосив у розшук обвинуваченого у фінансових розкрадання екс-главу ДП "Укрспирт". Крім того, у червні 2015 року слідство отримало неспростовні докази причетності колишнього керівника державного підприємства "Укрспирт" Лабутіна до фінансових махінацій на підприємстві.