ua en ru

"Операція Геркулес": стало відомо, в чому саме WADA звинувачує Україну

"Операція Геркулес": стало відомо, в чому саме WADA звинувачує Україну Фото: глава департаменту розслідування WADA Гюнтер Янгер (insidethegames biz)

Всесвітня антидопінгова організація (WADA) висунула серйозні звинувачення на адресу Національного антидопінгового центру (НАДЦ) України. Результати розслідування під назвою "Операція Геркулес" свідчать про те, що починаючи з 2012 року українських спортсменів заздалегідь повідомляли про збір допінг-проб, що є порушенням міжнародних стандартів тестування.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт WADA.

Повідомляється, що "Операція Геркулес" була запущена ще в 2019 році. За словами глави департаменту розслідування WADA Гюнтера Янгера, є доказ того, що НАДЦ України заздалегідь обдзвонював спортсменів та їх тренерів, повідомляючи конкретну дату здачі аналізів в центрі тестувань.

"Згідно з даними розслідування, НАДЦ використовував цю практику перед великими міжнародними змаганнями. Були випадки, коли вся національна збірна з конкретного виду спорту була присутня в антидопінговому центрі в очікуванні тестування", - зазначив Янгер.

Крім того, стало відомо, що в 2021 році НАДЦ надав не менше шести проб, які нібито були взяті в змагальний період, але насправді вони були зроблені у позазмагальний. Янгер зазначає, що це було для того, щоб допомогти спортсменам виконати норматив за кількістю позазмагальних тестів перед Олімпіадою в Токіо

"Зразки були неправильно представлені ... з метою відповідності мінімальній кількості позазмагальних тестів, які вимагалися від спортсмена до відвідування Олімпійських ігор 2020 року в Токіо. Нездатність правильно зареєструвати пробу як змагальну, так і позазмагальну має наслідки. Вони впливають на аналіз, проведений лабораторією, оскільки деякі речовини і методи заборонені тільки під час змагань. Таким чином, позитивний тест може бути помилково класифікований як негативний, і в результаті спортсмен може уникнути порушення антидопінгових правил", - додав Янгер.