ua en ru

Закупівля російських труб за завищеною ціною. Оператор ГТС спростовує інформацію

Закупівля російських труб за завищеною ціною. Оператор ГТС спростовує інформацію Газовbй вентиль (104.ua)
Автор: РБК-Украина

ТОВ "Оператор ГТС України" закупив російські труби і не допустив до торгів пропозицію українського виробника, який вже постачав труби для українських і європейських газопроводів.

Про це повідомляє видання "Наші гроші" з посиланням на дані тендеру в системі Prozorro.

Більше 24 з 128 млн гривень піде на зварну прямошовну сталеву трубу 1020х12 К55, яку виробляє російське АТ "Челябінський трубопрокатний завод". Вартість таких труб 20 040 гривень за метр, всього їх планують купити 1204 штуки. Згідно з розрахунками видання "Наші гроші", в перерахунку на вагу ціна цих труб становить близько 67 тисяч гривень за тонну.

Повідомляється, що оператором ГТС України були відхилені і дешевші пропозиції від інших учасників за рахунок застосування дискримінаційних вимог до закуповуваних труб. Зокрема, ОДТСУ зажадав обов'язкове проведення експандування (гідравлічне або гідромеханічне калібрування труб, - ред.)

Наприклад, ТОВ "ЗСП", яке поставляти аналогічні труби державного "Укргазвидобування" за ціною 31 тисяча гривень за тонну, що більш ніж в два рази дешевше, ніж російські відмовилося від участі в тендері через дискримінаційні вимоги. Хоча і "Укргазвидобування" і "Оператор ГТС України" працюють з одним і тим же вибухонебезпечним газом.

Один з учасників закупівлі ТОВ "Нафтосеріс" звернулося до Оператора ГТС з проханням продовжити термін подачі пропозиції до 15 Червня, щоб поставити трубну продукцію виробництва Voestalpine Tubulars GmbH & Co. KG, Австрія. Однак, такий запит був відхилений.

Інформація на Prozorro підтверджує, що Державне підприємство "Оператор ГТС України" висуває неоднозначні вимоги до продукції, що призводить до зростання вартості закупівель. При цьому значна частина бюджетних коштів йде на підприємства країни-агресора, зокрема, на Челябінський трубопрокатний завод.

Оновлено

У свою чергу, "Оператор ГТС України" спростовує цю інформацію та надає свою позицію щодо ряду тверджень.

Зокрема, щодо відхилення дешевших пропозицій від інших учасників тендеру, в прес-службі Оператора наголошують, що усі подані на тендер пропозиції були допущені до торгів.

"Жоден запит/пропозицію компаній-учасників у зазначеному тендері не було відхилено, що можна перевірити на платформі Prozorro. У відповідь на пропозицію ТОВ "Нафтосервіс" і прохання про відтермінування строків подання документації Замовник (Оператор ГТС України) попросив надати більш детальну інформацію і аргументи, оскільки на недискримінаційних умовах у всіх учасників було 1,5 місяці на подання. Жодної відповіді від ТОВ "Нафтосервіс" не надходило і свою пропозицію компанія не подавала", - повідомляють у прес-службі.

Також Оператор наголошує, що відповідно до ТК 357, експандування є обов’язковим технологічним процесом під час виробництва труб по ГОСТ 20295-85 тип 3.

"Експандування труб забезпечує гарантовані показники геометрії трубної продукції. Це не дискримінаційна вимога, а необхідність. Світові виробники давно застосовують експандування відповідно до ряду нормативних документів. Так ДСТУ ISO 3183:2017 (ISO 3183:2012, IDT) має більше 50 посилань стосовно експандування і зазначає застосування його для труб різного рівня відповідальності і способу формування трубної продукції. Специфіка робіт, що виконуються нашим підприємством, в умовах забезпечення безпечного та безперебійного транспортування природного газу, висуває до труб відповідні вимоги в розрізі якісних та експлуатаційних характеристик", - йдеться у повідомленні.

Щодо відмови ТОВ "ЗСП" від участі у тендері Оператор ГТС повідомляє, що ТОВ "ЗСП" вважає дискримінаційною саме вимогу Замовника щодо операції експандування труб. У прес-службі зазначили, що Оператору ГТС України невідомі мотиви, з яких ТОВ "ЗСП" відмовляється від вже сталої світової тенденції застосування експандування, яку також застосовують і українські виробники, що намагаються відповідати вимогам замовників трубопровідної продукції.

Також Оператор ГТС повідомляє, що АТ "Укргазвидобування" заявляла вимоги щодо обов’язкового експандування у тендерних торгах "UA-2021-03-23-002582-b" та "UA-2020-11-27-005457-b.

"Отже, вимоги щодо експандування не є забаганкою ОГТСУ, а є загальноприйнятим фактом. Імовірно, питання експандування піднімається компанією ТОВ "ЗСП" через відсутність технологічного обладнання, передбаченого ГОСТ 20295-85 на відміну від інших вітчизняних і міжнародних виробників. Разом з тим треба зазначити, що у зазначених торгах АТ "Укргазвидобування", йдеться про трубопровідну продукцію, яка відповідає іншому стандарту.", - повідомляє прес-служба Оператора.

Щодо закупівля російських труб Оператор ГТС зазначає, що в рамках зазначеної закупівлі, яка складається з 63 позицій, жоден з учасників не запропонував продукцію, виготовлену виключно в Україні. Всі пропозиції включали також частину продукції, виготовленої в інших країнах.

"Учасник-переможець торгів, згідно з умовами договору, має поставити продукцію українських виробників, або (у разі її нестачі) інших країн з аналогічними технічними характеристиками. Це зазначено в Додатках до Договору на платформі Prozorro. ТОВ "Оператор ГТС України" діє виключно в рамках правового поля України", - йдеться у повідомленні.

Крім того, за словами Оператора, вартість труби прямопропорційно залежить від вартості металу для його виробництва.

"Листовий прокат є основним матеріалом для виробництва труб великого діаметру. Ціни на листовий прокат з вересня 2020 року (торги АТ "Укргазвидобування") по червень 2021 р. (торги ТОВ "Оператор ГТС України") зросли в кілька разів. Крім того, майже на 70% зросла вартість залізної руди за зазначені періоди", - йдеться у повідомленні.

Також Оператор ГТС спростовує інформацію щодо закупівлі 1204 труб. За словами прес-служби, 1204 труби становлять, приблизно, 12 000 метрів труби, тоді як в тендерній процедурі UA-2021-04-13-006538-a зазначена кількість 1274,4 метра, що складає біля 108 труб.

"ТОВ (а не ДП) "Оператор ГТС України" купує зварні прямошовні труби за чинним ГОСТ 20295-95 "Труби сталеві зварні для магістральних газонафтопроводів", що "поширюється на сталеві зварні прямошовні і спіральношовні труби діаметром 114 – 1420 мм, що застосовуються для спорудження магістральних газо-нафтопроводів, нафтопродуктопроводів, технологічних і промислових трубопроводів", - повідомляє "Оперетор ГТС України".