ua en ru

ОПЕК підтвердила прогноз зростання світового споживання нафти в 2012 р

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) підтвердила прогноз зростання світового споживання нафти в 2012 р., але попередила, що йому загрожує боргова криза в Європі і зростання цін на нафту, повідомляє Reuters.

У щомісячній доповіді ОПЕК не змінила прогноз зростання попиту в порівнянні з лютим - 900 тис. барелів на добу - але попередила про слабкий темп зростання в розвинених економіках.

"Слабкий темп зростання в економіках Організації економічного співробітництва та розвитку негативно впливає на споживання нафти і накладає високу невизначеність на потенціал зростання споживання. Хоча економічні показники США вказують на зростання економіки, ситуація в Європі і високі ціни на нафту призводять до істотної невизначеності перспектив попиту на нафту в цьому році", - йдеться в доповіді.

Ціна нафти Brent виросла з початку року на 16% через напружені відносини між Іраном і країнами Заходу, а ціна в євро досягла в кінці лютого історичного максимуму 93 євро за барель.

ОПЕК в лютому збільшила середньодобовий видобуток на 140 тис. барелів до 30,97 млн, за даними джерел, що на 970 тис. барелів перевищує встановлений картелем ліміт видобутку. Організація знизила прогноз зростання середньодобового видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, цього року на 130 тис. барелів до 600 тис. барелів, переглянувши прогнози для Сирії, колишнього Судану і Ємену.

Видобуток в Ірані, за даними ОПЕК, в лютому знизився до 3,42 млн барелів на добу з 3,46 млн у січні. Сам Іран заявив раніше, що видобуток стабільний на рівні 3,5 млн барелів на добу.

Нагадаємо, раніше Управління енергетичної інформації США (EIA) знизило прогнози зростання світового споживання нафти і зростання видобутку поза ОПЕК у 2012-2013 роках. У щомісячній доповіді EIA знизило прогноз зростання споживання в порівнянні з лютневою доповіддю на 260 тис. барелів на добу до 1,06 млн у 2012 р. і на 120 тис. барелів на добу до 1,37 млн ​​у 2013 р.