ua en ru

ОПЕК перегляне квоти на видобуток нафти, якщо її ціна перевищить 120 дол./бар

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) знову заявляє про можливий перегляд квот на видобуток нафти. Позачергова сесія може зібратися, якщо ціна нафти досягне 120 дол./бар., передає РБК daily.
Якщо ціни на нафту перевищать 120 дол./бар., ОПЕК проведе позачергову нараду .. При цьому міністр нафтової промисловості Іраку 22 березня назвав цей рівень "прийнятною ціною", яка не зашкодить зростанню світової економіки. Він також зазначив, що країни-учасниці стверджують, що нафти достатньо.
Організація не змінювала квоти з грудня 2008 р., але учасники організації підвищують видобуток у міру зростання цін. Санкції до порушників не передбачено. Але на світовому ринку існує спеціальний дисциплінарний індекс, що відображає відповідність реальних обсягів видобутку затвердженим ОПЕК граничним. Зараз його показник становить близько 60%.
Аналітики стверджують, що ОПЕК давно не дотримується квоти. Ситуація в Лівії призвела до падіння видобутку в цій країні, але в той же час Саудівська Аравія наростила виробництво і компенсувала видобуток. Співвідношення попиту і пропозиції змінилося несуттєво. Поточне зростання цін на нафту носить спекулятивний характер, а найближчим часом на котирування впливатимуть два фактори - ситуація в Лівії та Японії.
На лондонській Міжконтинентальній біржі 23 березня вартість ф'ючерсних угод травневих поставок нафти марки Brent за підсумками сесії збільшилася на 51 цент, до 116,21 дол./бар. На Нью-Йоркській товарній біржі контракти на постачання в травні нафти WTI подорожчали на 1,23 дол., до 106,20 дол./бар. Зростанню цін сприяла стурбованість інвесторів триваючим конфліктом у Лівії, хвилюваннями в країнах Близького Сходу, які викликають побоювання щодо можливих перебоїв постачань нафти з регіону.
На думку експертів PFC Energy, на тлі високого попиту на нафту вартість Brent в найближчі два квартали може бути вище 130 дол./бар.