ua en ru

В ООН заявили про 1000 жертв авіаударів у Сирії за перший тиждень лютого

В ООН заявили про 1000 жертв авіаударів у Сирії за перший тиждень лютого Фото: війна в Сирії (who.int)

За цей період від авіаударів загинуло 277 цивільних осіб

Кількість убитих і поранених у результаті авіаударів у Сирії за період із 2 по 9 лютого 2018 року перевищила 1 тисячу осіб. Про це йдеться в повідомленні офіційного представника генсека ООН Стефана Дюжарріка.

Зокрема у звіті на сайті ООН уточнюється, що за цей період від авіаударів загинуло 277 цивільних осіб, при цьому 230 із них були вбиті під час нальотів військової авіації президента країни Башара Асада та його союзників. Ще 812 осіб, за попередніми даними, отримали поранення.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш назвав те, що відбувається, одним із найжорстокіших періодів за весь час війни в Сирії і закликав сторони конфлікту до негайної і безумовної деескалації насильства в країні.

"Усі зацікавлені сторони несуть відповідальність і повинні дотримуватися норм міжнародного права", - заявив він.

Своєю чергою верховний комісар ООН із прав людини Зайд аль-Хусейн закликав до термінових міжнародних дій щодо захисту цивільних осіб, на яких "хвиля за хвилею" обрушуються авіаудари.

"Нещадний характер цих нападів підтверджується повідомленнями про те, що щонайменше дев'ять медичних установ, шість із яких знаходяться в Ідлібі і три в Східній Гуті, постраждали від авіаударів. Навіть за жорстокими стандартами Сирії, це виключно сумні події і жорстока іронія, з огляду на, що обидва району були оголошені "зонами деескалації", - заявив аль-Хусейн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що від авіаударів РФ в Сирії в районах провінції Ідліб за минулий тиждень загинули 230 мирних жителів.