ua en ru

ООН: Прискорена інфляція цін на продукти може викликати нову продовольчу кризу в країнах, що розвиваються

Прискорена інфляція цін на продукти збільшує ризик повернення продовольчої кризи 2007-2008 рр. в країнах, що розвиваються, вважає генеральний директор Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO) ООН Жак Діуф. Різке зростання цін на нафту і швидке скорочення запасів зерна на світових ринках може передвіщати кризу постачань, повідомив Ж.Діуф під час візиту в Об'єднані Арабські Емірати, передає Reuters.
"Зростання цін викликає занепокоєння, і ми швидко спустошуємо запаси", - сказав Ж.Діуф в інтерв'ю агентству. "Ми вже давно попереджали, що необхідні зростання продуктивності та інвестицій в сільське господарство".
Лютневий індексу продовольчих цін ООН виріс за 8 місяців до 20-річного максимуму. Минулого місяця виросли ціни на всі групи товарів, за винятком цукру.
За словами Ж.Діуфа, до початку кризи 2007-2008 рр. світовий ринок зерна був в дуже хорошому стані.
У липні минулого року запаси зерна на 100 млн т перевищували рівень 2007 р., але швидке зростання економіки в країнах, що розвиваються та поступове відновлення промислових держав призвело до скорочень запасів. Ряд країн в Північній Африці та на Середньому та Близькому Сході зробили великі закупівлі зерна, щоб запобігти хвилювання, частково спровоковані зростанням продовольчих цін, в результаті яких були повалені президенти Тунісу і Єгипту. Південна Корея намагається створити стратегічний запас зерна і планує великі закупівлі кукурудзи та інших культур слідом за іншими країнами Азії, стурбованими високими цінами і безладдям.
За словами Ж.Діуфа, зростання цін на нафту, що досягли в кінці лютого позначки 120 дол. за бар, посилить подорожчання продовольства і може обмежити імпорт продуктів у країнах, що розвиваються. Ціни на нафту безпосередньо впливають на збільшення вартості перевезень і засоби виробництва, включаючи добрива. Глава FAO також додав, що поки занадто рано оцінювати вплив наслідків землетрусу і цунамі в Японії, провідного світового імпортера зерна, на світові поставки сільгосппродукції і попит на неї.