ua en ru

ООН прийняла резолюцію щодо захисту навколишнього середовища в районах військових конфліктів

ООН прийняла резолюцію щодо захисту навколишнього середовища в районах військових конфліктів Фото: ООН

Цей документ став найбільш значимою резолюцією такого роду з 1992 року

В рамках засідання Асамблеї ООН з навколишнього середовища було ухвалено резолюцію "Захист довкілля в районах, вражених збройними конфліктами", внесену Україною разом із ЄС і його 28 державами-членами, Канадою, Норвегією, Ліваном, Іраком, Південним Суданом, Йорданією та ДРК. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ України.

За твердженнями неурядових організацій, цей документ став найбільш значимою резолюцією такого роду з 1992 року.


"З прийняттям резолюції Україна отримала можливість додати її до міжнародного інструментарію протидії російській агресії, використання її як бази для здійснення подальших кроків у рамках ООН", - йдеться у повідомленні.

Резолюція встановлює подальші завдання ЮНЕП щодо надання посиленої допомоги країнам, враженим збройними конфліктами, зокрема у пост-конфліктній оцінці і відновленні; взаємодії з Комісією міжнародного права; співпраці з ЮНЕСКО в питаннях захисту природних пам’яток Світової спадщини; визначає взаємозалежність захисту довкілля з дотриманням прав людини, необхідність зменшення негативного впливу на довкілля нелегальних збройних угруповань, зокрема транснаціональних, нелегальної експлуатації ними природних ресурсів та торгівлі цими ресурсами, наголошує на необхідності захисту довкілля в районах збройних конфліктів, міжнародного співробітництва у цьому зв’язку, імплементації необхідних положень міжнародного права, а також врахування рекомендацій Червоного хреста у військових інструкціях і статутах тощо".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що делегація підкомітету ООН з попередження тортур сподівається незабаром повернутися і продовжити перерваний напередодні візит в Україну.