ua en ru

ООН засудила заяви Ердогана, що поставив в один ряд сіонізм і фашизм

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун різко засудив висловлювання прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, який в одній зі своїх промов поставив сіонізм, антисемітизм і фашизм в один ряд "злочинів проти людства". Про це повідомив представник генсека ООН, зазначивши, що Пан Гі Мун вважає висловлювання Ердогана "шкідливими і розпалюють ворожнечу", передає Reuters.

Приводом для критики послужила мова Ердогана, вимовлена ​​на конференції під егідою ООН, яка проходила 28 лютого ц.р. у Відні. "Нарівні з сіонізмом, антисемітизмом і фашизмом ми повинні сприймати ісламофобію як злочин проти людства", - заявив Ердоган.

У свою чергу прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав це висловлювання "темним і брехливим". В адміністрації Президента США Барака Обами також засудили заяви турецького прем'єра. Держсекретар США Джон Керрі планує дати оцінку висловлюванням Ердогана в ході сьогоднішньої зустрічі з турецьким лідером в Анкарі.

Відносини між Ізраїлем і Туреччиною залишаються прохолодними з 2010 р. Тоді 9 громадян Туреччини були вбиті ізраїльськими командос, штурмувати корабель, який в обхід режиму блокади перевозив допомогу палестинцям в районі сектора Газа.

Читайте також: У Парижі більше 10 тис. людей вийшли на акцію протесту проти вбивства курдів