ua en ru

ООН звинуватила війська Асада та ІДІЛ в застосуванні хімічної зброї

ООН звинуватила війська Асада та ІДІЛ в застосуванні хімічної зброї Фото: в ООН розповіли, хто використовував хімічну зброю в Сирії

На адресу винних Радбез ООН може застосувати міри покарання

Слідча комісія Організації Об'єднаних Націй (ООН) зробила висновок, що сирійський уряд, як і терористи "Ісламської держави", під час бойових дій в 2014 і 2015 роках застосовували хімічну зброю. Відповідну заяву зробив заступник постпреда Франції при організації Алексіс Ламеко, пише "Німецька хвиля".

Відзначається, що робота так званого Об'єднаного слідчого механізму (Joint Investigative Mechanism, JIM) була запущена в серпні 2015 року, після того, як під час атаки на три сирійські села був використаний хлорний газ. 24 слідчих з JIM до 31 серпня повинні підготувати звіт про дев'ять відповідних нападів. В роботі також беруть участь експерти з Організації із заборони хімічної зброї.


Підкреслюється, що країни Заходу задовго до публікації звіту заявили, що урядові війська Сирії використовували хімічну зброю. При цьому офіційний Дамаск заперечував ці звинувачення.

Так, на адресу винних Рада Безпеки ООН може застосувати міри покарання.

Нагадаємо, за три роки з моменту прийняття резолюції Радбезу ООН, яка забороняє використання хімічної зброї в Сирії, приписи даного документа порушувалися 139 раз, повідомляється в звіті Сирійської організації з прав людини.