ua en ru

Армія Асада 136 разів використовувала заборонену хімзброю, - правозахисники

Армія Асада 136 разів використовувала заборонену хімзброю, - правозахисники Фото: у Сирії з 2013 року 139 разів використовували хімічну зброю

У Сирії жертвами хімічних атак стали 88 осіб

За три роки з моменту ухвалення резолюції Радбезу ООН, яка забороняє використання хімічної зброї в Сирії, приписи цього документа порушувалися 139 разів. Про це йдеться у звіті Сирійської організації з прав людини (SNHR), передає Anadolu.

Згідно зі звітом, 136 разів зброя застосовувалося з боку сил режиму Башара Асада і тричі - терористами ІДІЛ.


За інформацією організації, з 2013 року жертвами атак із застосуванням хімічної зброї в Сирії стали 88 осіб, в тому числі, 45 опозиціонерів і семеро ув'язнених, які перебували в руках режиму Асада. Також загинули 30 мирних сирійців, 20 з яких жінки, а 8 - діти.

В документі підкреслюється, що незважаючи на численні злочини Башара Асада, він все ще не поніс покарання.

"Ще до ухвалення резолюції Радбезу ООН, режим Асада 33 рази використовував отруйний газ, а після ухвалення мали місце 136 атак з використанням хімічної зброї", - йдеться в звіті.

Також в SNHR відзначають, що 97% територій, де силами Асада був застосований газ, контролюються опозицією, а 3% - терористами ІДІЛ.

"Найбільше хімічна зброя використовувалося в Ідлібі, поблизу Дамаска і в Хамі", - повідомляється в документі.

Нагадаємо, щонайменше 49 мирних жителів, серед яких п'ятеро дітей, загинули 13 серпня в сирійській провінції Алеппо в результаті обстрілівл, вчинених як повстанцями, так і урядовими військами.