ua en ru

ООН: необхідно створити глобальний фонд допомоги ліквідаторам аварії на ЧАЕС

ООН: необхідно створити глобальний фонд допомоги ліквідаторам аварії на ЧАЕС Фото: у Нью-Йорку відбулося спеціальне засідання Генеральної Асамблеї ООН, присвячене 30-й річниці Чорнобильської трагедії

Медичні та соціальні потреби ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС повинні бути повністю задоволені

Засновниця гуманітарного фонду допомоги дітям Чорнобиля Chernobyl Children International Аді Роше під час спеціального засідання Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, присвяченому 30-й річниці Чорнобильської трагедії, закликала міжнародну спільноту фінансово допомогти ліквідаторам аварії. Про це повідомляє "Голос Америки".

"Мій найперший заклик до цієї Асамблеї у тому, що ці героїчні люди, ліквідатори, мають бути визнаними. І світ має започаткувати глобальний фонд, щоби переконатись, що їхні медичні та соціальні потреби повністю задоволені", - заявила Аді Роше на спеціальному засіданні Генасамблеї ООН.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко подякував міжнародній спільноті і зазначив, що російська агресія на cході України – катастрофа співмірна за масштабами шкоди із Чорнобильською трагедією.


"Для сучасної історії України масштаби катастрофи можна порівняти лише із Голодомором 33-го, Другою світової війною і російською агресією та окупацією 2014-16 років. Україна вимушена протистояти російській агресії і це впливає на ефективність подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а особливо трансформування укриття в екологічно безпечну систему", - сказав він.

За його словами, у цих складних умовах міжнародна співпраця – критично необхідна.

"Впродовж років ООН, ОБСЄ, ЄБРР та ЄС демонстрували їхню незмінну відданість допомозі Україні, щоби відновити постраждалі території", - додав Єльченко.

Представник Росії назвав слова Єльченка "грубими інсинуаціями".

Нагадаємо, 25 квітня в ході конференції зі збору коштів для ядерної безпеки було прийнято рішення про виділення 87,4 млн євро на добудову сухого сховища відпрацьованого ядерного палива і нового безпечного укриття, який планується насунути на четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС.