ua en ru

ООН фіксує випадки свавільного затримання людей з обох боків лінії розмежування

ООН фіксує випадки свавільного затримання людей з обох боків лінії розмежування Фото: Фіона Фрейзер (flickr.com-UN Geneva)

Частота і серйозність таких випадків зменшилася у порівнянні з першими двома роками конфлікту

Представники ООН продовжують фіксувати випадки свавільного затримання людей з обох боків лінії розмежування на сході України. Про це під час доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми продовжуємо реєструвати випадки свавільного затримання, у багатьох випадках це було пов'язано з фізичними та психологічними зловживаннями, які дуже часто закінчувалися тортурами та поганим ставленням з обох боків лінії розмежування", - заявила Фрейзер.

За її словами, були зафіксовані випадки, коли затриманих позбавляли зв'язку з зовнішнім світом, били та піддавали дії електричного струму. Фрейзер зазначила, що частота і серйозність таких випадків зменшилася у порівнянні з першими двома роками конфлікту. Наразі місія ООН має доступ державних в’язниць і СІЗО, однак не має повного і безперешкодного доступу до затриманих, яких утримують незаконні збройні формування на окупованих територіях.

Нагадаємо, у березні в ООН заявили, що в окупованому Криму "влада" продовжує катувати в'язнів.