ua en ru

Лутковська закликала військкомати не порушувати права призовників

Лутковська закликала військкомати не порушувати права призовників Фото: Валерія Лутковська

Лутковська закликає військових комісарів діяти в рамках закону

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська виявила випадки порушення норм законодавства працівниками військових комісаріатів, у тому числі затримання призовників, утримання під вартою, обшук будинків та моральний тиск. Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

"Є випадки вручення повісток призовникам і військовозобов'язаним на вулицях міст або в громадському транспорті з грубим порушенням норм законодавства. Також є випадки затримання осіб людьми у військовій формі, проведення обшуків будинків, примусова доставка у військовий комісаріат, де людей фактично утримують під вартою. При цьому на людей тиснуть морально, залякують адміністративною та кримінальною відповідальністю", - заявила Лутковська.

За її словами, прикладом таких залякувань служать листи, які розсилають військкомати призовникам, з погрозами не тільки притягнути до кримінальної відповідальності, але і внести дані особи до реєстру осіб, які ухиляються від військового обов'язку, існування якого не передбачено законодавством.

"Розуміючи наявність проблеми щодо ухилення окремих громадян від призову на військову службу, хочу нагадати, що відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України", - зазначила вона.

"Закликаю всіх військових комісарів, працівників військкоматів та співробітників міліції, які залучаються до проведення заходів по мобілізації, здійснювати мобілізацію з суворим дотриманням норм законодавства", - сказано в заяві омбудсмена.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав неприпустимим "вилов" призовників на вулицях.