ua en ru

Олігархи хочуть перевиборів не тільки парламенту, але й Президента, - експерт

Атакуючи Ігоря Кононенка, Андрія Іванчука та інших політиків з нинішньої владної команди, олігархи намагаються перевести негатив на владу, показуючи, що їм на зміну прийшли "нові олігархи". Таку думку в коментарі Еспресо.TV висловив політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

"Олігархи хочуть як мінімум дострокових парламентських виборів, як максимум - дострокових президентських. У них в руках всі телеканали, газети, сайти та вплив на значну частину парламенту. До складу "широкої опозиції" входить три крила - "Самопоміч", "радикали" Ляшка, "Укроп" і "Відродження", за якими стоїть Коломойський, "Опозиційний блок" - проект Фірташа-Льовочкіна-Ахметова і "Батьківщина", які розхитують ситуацію на темі тарифів. Щодо ролі "Свободи" після подій 31 серпня взагалі дуже багато питань. Всі дрібні партії та "Опоблок" вважають, що їм вигідні перевибори", - вважає Миселюк.

На його думку, атакуючи Ігоря Кононенка, Андрія Іванчука та інших впливових політиків з нинішньої владної команди, олігархи намагаються "відбілити" свою репутацію і перевести негатив на владу, показуючи, що їм на зміну прийшли "нові олігархи". За словами експерта, ця політична технологія працює слабо, оскільки їх можливості значно менші. Крім того, вони невідомі пересічним громадянам, на відміну від того ж Фірташа.

Миселюк також звернув увагу на активне продукування в цій боротьбі "фейків" і технологію "навішування звинувачень". Останній приклад стосується атаки безпосередньо на Президента і прем'єра - коли в ЗМІ написали, що на брифінгу віце-президент США Байден нібито розкритикував Порошенка і Яценюка за стан боротьби з корупцією. "Хоча брифінг Байдена був публічним, а віце-президенту США довелося спростовувати відвертий "фейк". Але, як говориться, післясмак залишився", - зазначив Миселюк.

В якості ще одного прикладу експерт навів кампанію навколо депутата з фракції "Народний Фронт" Миколи Мартиненка.

"Через його колегу по коаліції, колишнього журналіста, якого в пресі пов'язують з російським олігархом Костянтином Григоришиним, проти Мартиненко вже давно ведеться інформаційна кампанія з нібито розслідування у Швейцарії. Втім, це так і не отримало жодного документального підтвердження. Але можна прогнозувати появу звинувачень проти інших представників влади", - прогнозує політолог.

"Дивно, але в цю велику гру включився Михайло Саакашвілі. Незрозуміло, навіщо це йому. Зайняти прем'єрський пост він все одно не зможе. Можливо, таким чином він просто відволікає увагу від відсутності результатів в Одеській області", - припускає політолог.