ua en ru

Олег Мкртчан продав Краматорський феросплавний завод російським інвесторам

Співвласник "Індустріального союзу Донбасу" (ІСД) Олег Мкртчан продав Краматорський феросплавний завод російським інвесторам. Вартість активу не перевищує 70 млн дол., повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Про те, що неназваний російський інвестор купив акції одного з українських ферромарганцевых заводів, у вівторок ввечері заявила у своєму прес-реліз DLA Piper, яка виступила юридичним радником угоди. "Команда юристів DLA Piper надала повну юридичну підтримку російському покупцеві в ході трансакції", - відзначили в компанії.

Партнер DLA Piper Олександр Курдидик відмовився коментувати умови угоди і називати її учасників. Проте джерело видання, ознайомлене з умовами продажу, повідомило, що мова йде про продаж 100% акцій ТОВ "Краматорський завод феросплавів" (КФЗ) пулу російських інвесторів на чолі з Володимиром Катуніним, який раніше купив "Індустріальний союз Донбасу".

В той же час високопоставлене джерело видання в групі "Приват" (контролює три найбільших феросплавні заводи в Україні) підтвердило інформацію про продаж КФЗ, але додало, що до останнього моменту не було ясно, хто стане покупцем. "Переговори про продаж йшли як з покупцями, які вже купили "Індустріальний союз Донбасу", так і з "Реновою" Віктора Вексельберга, а також з рядом інших російських покупців, - розповів співрозмовник газети. - Хто конкретно купив актив, все ще незрозуміло".

Аналітик Eavex Capital Іван Дзвінка вважає, що при відсутності боргів 100% КФЗ можуть коштувати 50-70 млн дол., виходячи з потужностей з виробництва феромарганцю. На його думку, навіть ці гроші зараз дуже необхідні акціонерам компанії ІСД, яка значно постраждала від спаду на світовому металургійному ринку. "Не секрет, що після кризи 2008 року ІСД хронічно потребує оборотного капіталу. В компанії досі не повідомили підсумки переговорів з кредиторами щодо реструктуризації боргу, який на кінець 2009 року оцінювався в 3 млрд дол., - говорить Дзвінка. - На початку 2012 року російські співвласники ІСД надали Алчевському меткомбінату п'ятирічний кредит на 865 млн дол. Очевидно, тепер настала черга співвласників ІСД з України допомагати компанії".

Виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев вважає, що, крім далеко не ідеального технічного стану КФЗ, нові власники можуть зіткнутися з проблемою забезпечення підприємства сировиною. "Сьогодні українські комбінати з видобутку марганцевої руди - Марганецький ГЗК і Орджонікідзевський ГЗК - працюють виключно на Нікопольський, Запорізький і Стахановський феросплавні заводи", - зазначив Кудрявцев. Таким чином, за його словами, КФЗ буде повністю залежати від імпортної сировини.

ТОВ "Краматорський завод феросплавів" і ТОВ "Краматорський металопрокатний завод" створені у відповідності з планом санації ВАТ "Краматорський металургійний завод ім. Куйбишева". Засновником обох підприємств є ТОВ "Регіон", підконтрольне співвласника ІСД Олегу Мкртчану. КФЗ здатний виробляти 150 тис. т доменного феромарганцю в рік.