ua en ru

Кирилюк: Росія захопила в України частину шельфу Чорного моря

Кирилюк: Росія захопила в України частину шельфу Чорного моря Фото: Олег Кирилюк (прес-служба)

Територія шельфу Чорного моря України скоротилася до 40 тисяч кв. км

Територія шельфу Чорного моря України скоротилася з 130 до 40 тисяч кв. км після анексії Росією Криму. Про це повідомив тимчасово виконуючий обов'язки голови Державної служби геології та надр Олег Кирилюк, передає УНІАН.

Зокрема, він підкреслив, що розвідані запаси на шельфі Чорного моря до окупації Криму були досить великими.

"Затверджені запаси становили від 100 до 300 млрд куб. м газу на території шельфу, яка перебувала на території України і становила понад 130 тис. кв. км. Після анексії Криму територія нашого шельфу скоротилася в три рази і становить близько 40 тис. кв. км", - заявив Кирилюк.

За його словами, мова йде про ту територію, на якій сьогодні проводяться дослідження і є встановлені запаси.

Також Кирилюк відзначив, що затверджені запаси газу на ділянках шельфу, які залишилися підконтрольними Україні, становлять близько 37 млрд куб. м. Також близько 10 млрд куб. м становлять запаси на шельфі Азовського моря.

19 лютого Україна подала в Міжнародний суд меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН з морського права, який доводить порушення Росією прав України в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці.

Захищати інтереси України у цій справі президент Петро Порошенко доручив заступнику міністра закордонних справ щодо євроінтеграції Олені Зеркаль. За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, Росія дорого заплатить за порушення прав України у Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.