ua en ru

Оксфордський словник назвав слово року

Оксфордський словник назвав слово року Фото: Oxford University Press назвав слово року

Словом року стала "постправда" (post-truth)

Словом року за версією Оксфордського словника стала "постправда" (post-truth). Відповідне повідомлення опубліковано в блозі словника на сайті Oxford University Press.

Поняття "постправда" описує або позначає обставини, при яких об'єктивні факти є менш значними в формуванні громадської думки, ніж звернення до емоцій і особистих переконань.

Як йдеться у повідомленні, концепція "постправди" існує протягом останнього десятиліття. Проте особливо часто це поняття почали використовувати у публікаціях після референдуму про вихід Британії з ЄС, що пройшов у червні 2016 року, і президентських виборів в США 8 листопада.

Укладачі словника зазначають, що "постправда" вперше була використана в такому значенні в есе сербсько-американського драматурга Стіва Тесича в 1992 році, в якому він писав про конфлікт у Перській затоці.

Іншими претендентами на звання слова 2016 року були такі поняття як "брекситер" (людина, що підтримує вихід Британії з ЄС) та "тей, хто прокинувся" (слово, що попереджує про несправедливість в суспільстві, застерігає, зокрема, від фашизму), а також датське слово "hygge", що означає "неймовірна милота" або "почуття достатку і благополуччя".

У минулому році словом року було емодзі "плачу від сміху".

Нагадаємо, раніше була названа десятка найбільш високооплачуваних глав держав.