ua en ru

Оточення екс-міністра Захарченка фінансувало антиукраїнську мережу, - СБУ

Оточення екс-міністра Захарченка фінансувало антиукраїнську мережу, - СБУ Фото: екс-міністр МВС Віталій Захарченко (УНІАН)

Служба безпеки викрила мережу, яка організовувала антиукраїнські заходи за вказівками із Кремля

Cлужба безпеки спільно з прокуратурою АР Крим блокувала підривну діяльність проти України учасників антиукраїнської мережі, причетних до організації провокаційних акцій на замовлення Росії. Про це повідомили в СБУ, передає "Громадське".

Як встановила спецслужба, координував антиукраїнську мережу Артем Бузіла, через якого спрямовувалися вказівки щодо проведення антиукраїнських заходів безпосередньо з адміністрації президента Росії.

"Фінансування здійснювалося оточенням колишнього міністра МВС України Віталія Захарченка", - повідомили в СБУ.

У рамках відкритого кримінального провадження було проведено 28 санкціонованих обшуків у фігурантів справи в різних регіонах України, під час яких виявили "беззаперечні докази причетності учасників мережі до вчинення протиправних дій в інтересах спецслужб РФ".

У СБУ також розповіли, що за результатами слідчих дій у Києві, Дніпропетровській, Львівській, Закарпатській, Миколаївській та Одеській областях слідчі вилучили для проведення експертизи 46 магнітних носіїв інформації та 38 мобільних телефонів із важливими для слідства матеріалами.

Крім того, виявлено друковані екстремістські агітаційні матеріали, документи із грифом "Для службового користування", які могли бути використані спецслужбами РФ для організації диверсій на одному з режимних об’єктів Нацполіції.

"Вилучено матеріали з підготовки в одній із країн Європи фейкової міжнародної конференції із погодженим текстом для спікера на підтримку окупації АР Крим і дискредитацією української влади та розцінки на підкуп депутатів місцевих рад за ухвалення необхідних російській стороні рішень і звернень до керівництва держави", - повідомили в СБУ.

У спецслужбі заявили, що вдалося встановити учасників "бойової групи" антиукраїнської мережі, під час обшуків за місцями проживання яких правоохоронці виявили карту однієї із областей України з відмітками мостів й інших стратегічних об’єктів та літературу з військової топографії.

У них також вилучено 700 грамів тротилу з п’ятьма електрозапалами, дві гранати Ф-1 та РГД-5, понад шістсот набоїв різного калібру.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії у рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 12 березня у СБУ повідомили, що проводять понад 25 обшуків у організаторів антиукраїнських акцій в кількох регіонах країни.