ua en ru

Близько 35% українців вважають НАТО загрозою, 29% - захисником

Близько 35% українців вважають НАТО загрозою, 29% - захисником Фото: українці розчаровуються в захисті з боку НАТО

Ще близько 26% жителів України нейтрально ставляться до альянсу

Близько 35% жителів України вважали НАТО загрозою, натомість 29% українців сприймали альянс як захисника у 2016 році. Про це повідомляє американська служба опитувань громадської думки Gallup.

Згідно з дослідженням, ще близько 26% жителів України нейтрально ставилися до НАТО торік.

Служба відзначає, що частка українців, яка розглядає НАТО як загрозу зросла в останні роки після кількох років стійкого зниження в період із 2008 по 2014 рік.

"У 2014 році, після того, як НАТО ввело санкції проти Росії через анексію Криму, українці вперше були більш схильні розглядати НАТО як захист (36%), ніж загрозу (20%). Проте відсоток сприймаючих альянс як загрозу зріс до 35% у 2016 році, оскільки українське населення втомилося від триваючого конфлікту між його військовими і підтримуваними Росією сепаратистами, а також слабку економіку та підвищення рівня злочинності. Українці можуть втратити впевненість у здатності НАТО допомогти їм у цій кризі", - йдеться в повідомленні.

altФото: динаміка сприйняття НАТО жителями України

Повідомляється також, що громадяни країн, які входять у сферу впливу Росії і які не є членами НАТО, також мають схильність до поганого ставлення до НАТО. Зокрема в Білорусі це значення становить 54% (зростання на 19% із 2012 року), у Казахстані негативно ставляться до альянсу 31% громадян, у Киргизстані - 30%, Молдові - 27%, Вірменії - 20%, Таджикистані - 34%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кількість жителів Росії, які вважають НАТО загрозою, досягла 67% у 2016 році.