ua en ru

Близько 15% лічильників Івано-Франківської області непридатні для подальшої експлуатації

Близько 15% лічильників Івано-Франківської області непридатні для подальшої експлуатації Фото: газовий лічильник (РБК-Україна)

В Івано-Франківській області кожен сьомий лічильник є повністю зношений, а їх показання мають значну похибку вимірювання

ПАТ "Івано-Франківськгаз" з початку року провело 12,5 тис. планових повірок лічильників газу спільно з представниками державного підприємства "Івано-Франківськстандартметрологія". Результати повірок приладів показали, що 15% лічильників непридатні до подальшої експлуатації через зношеність лічильного механізму або значну похибку вимірювання. Окрім того, виявлено 69 фактів втручань в роботу приладів обліку.

"Щоденно на спеціальному обладнанні повіряється 156 лічильників газу. З них кожен сьомий - непридатний до подальшої експлуатації, через зношеність лічильного механізму або значну похибку вимірювання", - каже головний метролог ПАТ "Івано-Франківськгаз" Олег Кашуба.

Повірка приладів обліку здійснюється у сервісних центрах ПАТ "Івано-Франківськгаз" представниками Держспоживстандарту. Якщо за результатами перевірки в лічильнику не виявлено жодних порушень, то прилад вважається справним та повертається споживачу, якщо ж прилад обліку визнано непридатним, споживачу необхідно звернутися в газове господарство для вирішення питання по його заміні.

"Періодична повірка лічильників газу проводиться безкоштовно для споживача. Але деякі споживачі відмовляють газовикам в доступі у своє помешкання для зняття лічильника на повірку. Найчастіше така відмова пов’язана із втручанням людей у роботу приладу для зменшення його показань", - додає Олег Кашуба.

У газовому господарстві зазначають, у разі недопуску споживача до помешкання, згідно кодексу ГРМ, компанія складає акт про відмову, а розрахунки за спожитий газ проводитимуться за граничними нормами споживання. Так, за чотири місяці цього року фахівці "Івано-Франківськгазу" вже склали 1650 актів про відмову допуску, та зафіксували 69 фактів незаконних втручань у роботу приладів обліку. Такі порушення, кажуть газовики, легко виявляють за характерними механічними пошкодженнями на відліковому механізмі, підробленими пломбами, відбитками тавр та ін.