ua en ru

В окупованому Криму за рік убито 13 кримських татар

В окупованому Криму за рік убито 13 кримських татар Фото: кримськотатарський прапор (facebook.com/ayshe.umerova)

У Криму зафіксовано 16 вбивств місцевого населення за 2017 рік

У 2017 році в окупованому Росією Криму зафіксовано 16 убивств місцевого населення, серед них - 13 кримських татар. Про це йдеться у звіті Кримськотатарського ресурсного центру про стан дотримання прав людини в Криму.

За даними організації, за 2017 рік у Криму було зареєстровано 286 затримань, 340 допитів, 62 обшуків, 46 арештів, 104 штрафів на суму понад 5 мільйонів рублів, а також 16 нових політичних в'язнів і 4 жертви. Більшість порушень було зафіксовано серед представників корінного кримськотатарського народу.

В окупованому Криму за рік убито 13 кримських татар

Фото: статистика порушень прав людини у Криму (twitter.com/USEmbassyKyiv)

"Серед чотирьох згаданих жертв двоє померли з невідомих обставин, ще дві смерті сталися в результаті дій російських співробітників служби безпеки. Так, 27 червня після суду був убитий місіонер Свідків Єгови, який був заарештований окупаційною владою. 27 листопада ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка померла під час затримання співробітниками служби безпеки РФ. Мудессір Ісаєв і Енвер Авуш були знайдені мертвими у березні 2017 року", - повідомляється у звіті.

Нагадаємо, нещодавно уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв під час виступу в Європарламенті повідомив, що у Криму за роки його окупації Росією зафіксовано 49 випадків викрадень людей, ще 16 вважаються зниклими безвісти.