ua en ru

На окупованому Донбасі 36 шахт не підлягають відновленню, - Мінприроди

На окупованому Донбасі 36 шахт не підлягають відновленню, - Мінприроди Фото: шахта (osce.org)

Українська сторона четвертий рік не має доступу на захоплені бойовиками території

На непідконтрольних на цей час територіях України 36 вугільних шахт повністю затоплено та не підлягають відновленню. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, повідомляє прес-служба Мінприроди.

За його словами, він зіслався на дані спільного дослідження, проведеного раніше Мінприроди з ОБСЄ за підтримки урядів Канади та Австрії. За його словами, після припинення вогню на Донбасі раїні не обійтися без міжнародної підтримки та сучасних інженерних рішень для належної консервації шахт, які було зруйновано під час бойових дій.

При цьому Семерак підкреслив, що українська сторона четвертий рік не має доступу на захоплені бойовиками території, що не дозволяє повністю оцінити завдані збитки.

"Підтоплення підходить до критичної межі, що може закінчитися екологічною трагедією. Йдеться про забруднення підземних вод, річок та грунтів. Втрачені шахти не можуть бути відновлені, вони несуть серйозні загрози для довкілля та здоров’я людей, які там проживають", - сказав Семерак.

Також він зазначив, що Україні не оминути процесу закриття шахт після завершення військових дій на сході.

Нагадаємо, у грудні 2017 року міністр енергетики Ігор Насалик зазначав, що у 2018 році Україна планує направити 2,5 млрд гривень на модернізацію шахт. Реструктуризація підприємств вугільної промисловості дозволить заощадити державі додаткові 1,5 млрд гривень.