ua en ru

Обмежене фінансування українського агросектору призведе до низького врожаю, - Fitch

Міжнародне кредитне агентство Fitch Ratings вважає, що підвищення вартості посівної кампанії та обмежене фінансування агропромислового сектору в Україні може призвести до низького врожаю 2015-2016 рр. Про це повідомляє прес-служба Fitch.

"Fitch Ratings відзначає, що кредитоспроможність компаній агропромислового сектора України буде залишатися під тиском у світлі збільшеного ризику низького врожаю в 2015 р. на тлі підвищення вартості посівної кампанії та обмеженого фінансування", - йдеться в повідомленні.

Як розповіли в Fitch, низький урожай найбільш сильно позначиться на виробниках зерна, зерно-трейдерах і переробних компаніях. При цьому виробники м'яса і яєць не повинні мати проблем із закупівлею кормів. Більшою мірою на виробників м'яса та яєць негативно вплине недавня значна девальвація гривні, так як вони не в змозі повністю перекласти збільшені витрати на споживачів.

В агентстві не виключають можливість негативних рейтингових дій відносно українських сільськогосподарських компаній в разі подальшого погіршення ситуації.

За прогнозами Fitch, різка девальвація гривні призведе до значного підвищення вартості весняної посівної кампанії, яка починається в березні, так як основна частина витрат, таких як насіння, добрива, паливо, засоби захисту рослин, запчастини для сільськогосподарської техніки, чи імпортуються, або мають ціни з прив'язкою до долара.

"Недостатнє фінансування поточної посівної кампанії може призвести до зменшення засіяних площ і погіршення врожайності через недостатнє застосування добрив або інвестицій в механізацію і, як наслідок, до більш низького врожаю 2015/2016 рр." - відзначили в агентстві.

При цьому військовий конфлікт на Донбасі істотно не позначиться на врожаї огляду на історично низької частки Луганської і Донецької областей у виробництві сільськогосподарських культур.

Нагадаємо, за даними УКАБ, обсяги кредитування агросектору за 2014 р. знизилися на 32%.