ua en ru

У офшорах президента Азербайджану виявили золотодобувні компанії

У офшорах президента Азербайджану виявили золотодобувні компанії Фото: у Алієва знайшли офшори для приховування частки в золотих копальнях

У Алієва знайшли офшори для приховування частки в золотих копальнях

Журналісти ICIJ знайшли у президента Азербайджану Ільхама Алієва офшори для приховування частки в золотих копальнях і лондонської нерухомості. Про це йдеться в опублікованому в неділю прес-релізі Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ).

Повідомляється, що до рук журналістів потрапили документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, підозрюваної у створенні липових фірм і корпоративних структур для приховування власників активів.


Таким чином, згідно з отриманими документами, Алієв та його дружина Мехрібан в 2003 році придбали фірму Rosamund International Ltd на Британських Віргінських островах. Алієв на той момент був депутатом парламенту, а в жовтні того ж року став президентом. За даними ICIJ, компанія мала легальний юридичний статус до травня 2004 року. Алієв таким способом порушив законодавство, що забороняє членам парламенту і президенту займатися бізнесом.

Проте, у 2008 році, дочки Алієва - 19-річна Арзу і 23-річна Лейла придбали компанії Arbor Investments, LaBelleza Holdings Limited і Harvard Management Limited на тих же Британських Віргінських островах.

Наголошується, що директором цих трьох фірм виявився підприємець Хасан Гозал, який разом зі своїм братом Абдолбари володів десятьма компаніями, що входять в холдинг Intersun, де Абдолбари був президентом, а Хассан - віце-президентом.

Таки чином, Intersun отримав кілька великих контрактів від державної нафтової компанії Азербайджану, де Алієв ще до обрання главою держави був першим віце-президентом.

Нагадаємо, міжнародний консорціум журналістських розслідувань виявив в офшорах компанії російських чиновників, депутатів, губернаторів, силовиків.