ua en ru

У офшорах сховано близько 10-13% світового ВВП, - дослідження

У офшорах сховано близько 10-13% світового ВВП, - дослідження Фото: офшори (колаж РБК-Україна)

Обсяги коштів у офшорах за 10 років зросли майже вдвічі

Обсяги коштів у офшорах в абсолютних значеннях зросли з 6 трлн доларів у 2005 році до 10 трлн доларів у 2016 році. Про це свідчать дані Boston Consulting Group, передає BBC.

В Boston Consulting Group вважають, що, за консервативними оцінками, у офшорах сховано 10-13% світового ВВП.

Водночас некомерційна організація Tax Justice Network підрахувала не лише фінансові активи, а й різні цінності, записані на офшори: яхти, предмети мистецтва, нерухомість і, за її даними, тільки в 2010 році в офшорах зберігалося 21-32 трлн доларів.

Наголошується, що окремі країни публікують статистику про іноземні активи в банках, наприклад, Центральний банк Швейцарії.

"Дані про депозити іноземців розкривають і інші офшори. Але у них, на відміну від Швейцарії, є істотний недолік: у цих даних не зазначається інформація про найбільшу частину офшорних капіталів - цінні папери іноземців на балансах офшорних банків. Цю частину капіталів дослідники зазвичай оцінюють за аномаліями в інвестиційній статистиці", - пише видання.

Так, французький економіст Габріель Зукман у 2013 році підрахував, що в офшорах міститься близько 10% світового ВВП або 8% особистих фінансових статків усіх жителів планети.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найбагатші люди планети вивели в офшори майже 7,9 трлн євро.