ua en ru

Жодна з 8 програм МВФ для України до 2013 р. не сприяла реформам, - заступник голови

Жодна з 8 програм МВФ для України до 2013 р. не сприяла реформам, - заступник голови Заступник голови МВФ Девід Ліптон

Жодна з восьми програм Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України, які були реалізовані до 2013 р., не сприяла проведенню постійних реформ. Про це йдеться у заяві першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона.

"Протягом цього інтервалу (1991-2013 рр.), Україна набрала вісім програм МВФ, жодна з яких не досягла мети - спонукати стійкі реформи", - йдеться в заяві Ліптона.

За його словами, Україна з моменту набуття незалежності втратила занадто багато можливостей щодо проведення реальних реформ і боротьби з корупцією.

"Після останньої програми 2009/10, яка закінчилася безуспішно, макроекономічні проблеми України посилилися. Протягом декількох років, заробітна плата і витрати зросли, але продуктивність - ні. В кінцевому підсумку конкурентоспроможність впала настільки, що зупинився зростання ВВП і експорт залишився на колишньому рівні", - повідомив заступник голови МВФ з своїй заяві.

Він сказав, що на початку 2013 р. відвідав Київ, щоб закликати уряд до вирішення цих проблем і попередити, що Україні загрожує криза. За словами Ліптона, тоді можна було б вжити заходи уникнути дестабілізації ситуації, але "не було політичної волі".

"Зараз в Україні є політична воля, але їй доводиться стикатися повномасштабним економічною і фінансовою кризою", - підкреслив Ліптон.

Коментуючи нинішню програму допомоги МВФ для України, мета програми - стабілізувати фінансову систему України.

"Але стабілізації недостатньо для подолання кризи. Україна також повинна відновити економічне зростання", - зазначив представник МВФ.

За його словами, додасться цієї мети складно, але реально.

"Щоб домогтися цього, Україна повинна проводити свою програму реформ, і міжнародне співтовариство повинне підтримати ці зусилля. В уряду є правильний план і рішучість довести розпочате до кінця. Програма має підтримку українського народу. Таким чином, це правильно, що ми з ними", - підсумував Ліптон.

Нагадаємо, МВФ схвалив виділення Україні кредиту на 17,5 млрд дол.

Перший транш кредиту МВФ для України склав 5 млрд дол.

Всього МВФ виділить Україні до 10 млрд дол. у 2015 р.