ua en ru

Один з найбільших виробників м'яса в Росії згортає свій бізнес в Україні

Один з найбільших виробників м'яса птиці і свинини в Росії, агрохолдинг "БЕЗРК-Белгранкорм" згортає свій бізнес в Україні.

Один з найбільших виробників м'яса птиці і свинини в Росії, агрохолдинг "БЕЗРК-Белгранкорм" згортає свій бізнес в Україні. Приводом для такого рішення стали екологічні претензії сільради в Полтавській області.

Сільрада села Білики Кобеляцького району зобов'язав "БЕЗРК-Белгранкорм" в місячний термін припинити діяльність на його території.

У Біликах в агрохолдингу діяла свиноферма потужністю 10 тис. т м'яса на рік, а також переробний завод "Ясні зорі - Полтавщина" (бійня і первинна переробка свинини) і рослинницька компанія "Громада-Агро" (основні культури - пшениця і кукурудза).

Полтавські влади створили спеціальну комісію з фахівців екологічної інспекції, санітарної та ветеринарної служб для аналізу роботи свиноферми після повідомлень в українських ЗМІ про те, що жителі села скаржаться на нестерпний сморід і догляд води з колодязів".

Депутат сільради Олег Педченко заявив виданню "Новини Полтави", що переробний завод порушив екологічне законодавство, згідно з яким таке підприємство повинно перебувати на відстані не менше двох кілометрів від житлової зони. Він стверджував, що саме існування підприємства несе загрозу потрапляння шкідливих речовин у стічні води.

Місцеві жителі погоджувалися з тим, що запах від підприємства стоїть неприємний, але підкреслювали, що свиноферма - єдина реальна можливість отримати в районі роботу. До приходу в регіон російського інвестора ферми не працювали зовсім.

В Білики була направлена спеціальна комісія з фахівців санітарної та ветеринарної служб, яка зробила свій висновок.

Представник "БЕЗРК-Белгранкорм" ще в лютому розповів РБК, що всі три українські підприємства працюють в звичайному режимі: "Закінчили підживлення озимих культур, готуємося до посівної. Провели переговори з партнерами з приводу майбутнього будівництва свинокомплексу. Українські банки готові фінансувати цей проект, підрядники готові будувати, а європейські партнери обіцяють безперебійні поставки обладнання на новий комплекс".

Планувалося збільшити потужність ферми до 25 тис. т м'яса, а посівні площі - з 3,3 тис. до 8 тис. га землі. Але 3 березня губернатором Полтавської області замість регіонала Олександра Удовиченка, з яким "БЕЗРК-Белгранкорм" домовлявся про розвиток своїх аграрних підприємств, став представник націоналістичної партії "Свобода" Віктор Бугайчук. Місяць змінилася влада і на місцевому рівні.

"БЕЗРК-Белгранкорм" контролюється білгородським підприємцем Олександром Орловим і входить в п'ятірку найбільших виробників м'яса птиці в Росії, а також займає 16-е місце серед провідних свинарів. На ринок України агрохолдинг вийшов в 2008 р. Прибутковість його української "дочки" була помітно вище, ніж у російських підприємств: прибуток "Белгранкорм-Полтавщина" в 2013р. при випуску 10,3 тис. т свинини перевищила 300 млн руб. (з урахуванням компенсацій і субсидій від українських властей), таку ж прибуток отримали білгородські підприємства холдингу, які виробили майже втричі більше свинини - 38,4 тис. т.
За словами гендиректора Інституту кон'юнктури аграрного ринку (ІКАР) Дмитро Рилько, російські аграрії в рідкісних випадках працювали на українському ринку. "Свинарство в Росії отримує більший обсяг держпідтримки, ніж на Україні, - пояснив він. - Однак у 2013р. після вступу Росії до СОТ ціни на свинину на російському ринку різко упали - більш ніж на 40% за півроку, що призвело до зниження доходів вітчизняних свинарів. З-за цього показники українського підрозділу "БЕЗРК-Белгранкорм" виявилися краще російських".

Але вже на початку 2014р. після заборони поставок свинини в Росію з країн Євросоюзу ціни відіграли торішнє падіння. Виконавчий директор аналітичного центру "Совекон" Андрій Сизов додав, що майбутня лібералізація торговельних відносин між Україною та Євросоюзом може знизити ефективність українських інвестпроектів у свинарстві.
Бізнес на Україні до недавнього часу вів агрохолдинг "Валари", який спеціалізується на вирощуванні зернових культур. "У 2013р. компанія продала всі українські активи", - заявив РБК глава холдингу Кирило Подільський. З 2009р. 6 тис. га землі в Херсонській області орендує компанія "Агро-Білогір'я", яка в Росії займає третє місце по виробництву свинини. До початку травня компанія в звичайному режимі провела посівні роботи, проблем не виникало, повідомив її представник.