ua en ru

В Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікони

В Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікони Фото: в Одеській області намагалися незаконно вивезти ікону (sfs.gov.ua)

Вартість ікони встановить експертиза

Співробітники Одеської регіональної митниці Державної фіскальної служби України попередили спробу вивезення з території країни ікони, датовану початком минулого століття. Про це повідомляє прес-служба митниці.

Як повідомляється, ікону намагався вивезти українець, який прямував на власному автомобілі через пункт пропуску "Кучурган - Первомайськ" україно-молдовського кордону.

Прямуючи в Молдову, він обрав для проходження митного контролю "зелений коридор".

Проте при здійсненні співробітниками митниці огляду транспортного засобу в поличці водійських дверей без ознак приховування було виявлено написана на дошці ікона.

За попередньою інформацією з відкритих джерел це копія з Смоленської ікони Божої Матері. Смоленську ікону Божої Матері називають "Одигітрія", що означає "Провідна".

За церковним переказами вона була написана святим євангелістом Лукою під час земного життя Пресвятої Богородиці.

На початку ХІ століття ікона потрапила в Київську Русь, а згодом в Смоленськ.

Складено протокол про порушення митних правил за ознаками статті 471 Митного кодексу України.

Ікона передана на експертизу, за результатами якої буде встановлено її приналежність до культурних цінностей та вартість.

В Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікониВ Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікониВ Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікониВ Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікониВ Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікониВ Одеській області припинили спробу контрабанди старовинної ікони

Фото: з України намагалися вивезти ікону

Нагадаємо, 3 січня, співробітники митного поста "Сеньківка" (Чернігівська область) Державної фіскальної служби України попередили спробу вивезення понад 100 старовинних монет.