ua en ru

У Одеській та Чернігівській областях зафіксовано спалахи АЧС

У Одеській та Чернігівській областях зафіксовано спалахи АЧС Фото: в Україні зафіксовано кілька спалахів африканської чуми свиней

У всіх неблагополучних пунктах функціонують стаціонарні карантинно-міліцейські пости

В Україні за останній період зареєстровано чотири спалахи захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) - три в Одеській і один у Чернігівській областях. Про це повідомила прес-служба Держпродспоживслужби України.

Так, в Одеській області зафіксовано спалах АЧС у с. Осички Савранського району. У цьому населеному пункті сформована група із вилучення свиней за участю представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, райдержадміністрації та фахівців ветеринарної медицини.

У с. Шляхове Балтського району області через спалах АЧС вилучено та знищено 24 голови свиней.


Крім того, через спалах АЧС вилучено та знищено 97 голів свиней у ФО Варбанець В. В. (Барановська сільрада Іванівського району Одеської області).

У свою чергу, у зв’язку з встановленням випадку АЧС в Чернігівській області відбулося засідання Державної протиепізоотичної комісії при Ічнянській райдержадміністрації, на якому було затверджено план заходів з профілактики, недопущення, поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней в приватному секторі с. Бакаївка Ічнянського району.

На місці працюють оперативні групи з вилучення свинопоголів’я та м’ясопродуктів з господарств громадян.

Повідомляється, що з метою локалізації та ліквідації захворювання у всіх зазначених неблагополучних пунктах функціонують стаціонарні карантинно-міліцейські пости за участю фахівців Національної поліції та ветеринарних спеціалістів.

У зонах спостереження та нагляду ведеться моніторинг фізіологічного стану тварин, а на карантинних постах проводиться дезінфекція автотранспорту.

Торгівля живими свинями, м’ясом із них та іншими продуктами на місцевих базарах заборонена.

Нагадаємо, за перші п'ять місяців 2016 року Україна знизила експорт свинини в 9,5 раза порівняно з аналогічним періодом 2015 року.