ua en ru

Одеський морпорт збільшив у I півріччі показник переробки вантажів на 3,5%

Одеський морпорт збільшив у I півріччі показник переробки вантажів на 3,5% Фото: Михайло Соколов

Керівництво скаржиться на падіння курсу гривні і зниження купівельної спроможності

Одеський морський торговельний порт збільшив у першому півріччі 2015 р. показник переробки вантажів на 3,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це в четвер в ході прес-конференції заявив начальник адміністрації ДП "Одеський морський торговельний порт" Михайло Соколов, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, в нинішньому році на причалах підприємства перероблено в цілому 12 млн 369,9 тис. тонн вантажів, тоді як до кінця червня минулого року цей показник становив 11 млн 950,8 тис. тонн. При цьому зафіксовано зростання перевалки вантажів в експортному сполученні - на 13%.

Обсяги імпорту та транзиту знизилися у звітному періоді на 27,5% і на 5% відповідно. Характерною відмінністю у структурі вантажообігу стало різке зростання обсягів перевалки вантажів у каботажному сполученні (у межах внутрішніх вод України) - на 640,3%. У номенклатурі сухих вантажів (без контейнерів) за обсягами домінують хлібні навалом і прокат чорних металів: понад 3,5 млн тонн і понад 3,1 млн тонн відповідно.

"Одеський порт перевалив чверть обсягу перевалки зерна всієї країни, третину перевалки металу, 66% нафтопродуктів і 75% обробки контейнерів", - зазначив Соколов.

При цьому він пов'язує падіння імпорту зі зниженням купівельної спроможності в Україні. "Падіння курсу гривні по відношенню до курсу долара в кілька разів зумовило те, що люди не можуть купувати в тому обсязі ті товари, які імпортуються з Китаю та інших регіонів", - пояснив керівник порту.

Нагадаємо, раніше в липні СБУ попросила Міністерство інфраструктури України перевірити роботу Одеського морського торгового порту.