ua en ru

Огляд ринку Форекс на 16 липня 2014 р

У середу, 16 липня, євро на Форекс продовжує динаміку вівторка. Падіння поки не сповільнюється, і до 13:30 за київським часом курс євро на Форекс склав 1,353 дол.

У середу, 16 липня, євро на Форекс продовжує динаміку вівторка. Падіння поки не сповільнюється, і до 13:30 за київським часом курс євро на Форекс склав 1,353 дол. Учасники торгів реагують на заяви голови ФРС Джанет Йеллен і ігнорують позитивну статистику з Китаю.

Новини ринку Форекс. Йеллен не поспішає підвищувати ставки, відзначають аналітики "Райффайзенбанку". У своєму виступі в Конгресі глава ФРС в цілому зберегла тональність своїх останніх заяв та протоколу останнього засідання ФРС (стан економіки та ринку праці хоча і поліпшується, але все ще потребує м'якої монетарної політики, ключова ставка залишиться низькою протягом тривалого часу після завершення QE). Тим не менш вперше з'явилася згадка недавнього підвищення інфляції, проте поки це не транслюється в зростання зарплат, немає підстав для посилення монетарної політики. ФРС очікує повернення на ринок праці тих, хто вже давно не може знайти роботу, і навіть перестав її шукати, тобто скорочення структурної компоненти безробіття, вважають експерти.

Що стосується підвищення ставок, то воно, за словами аналітиків "Райффайзенбанку", може відбутися раніше, ніж очікує ринок, лише у випадку більш швидкого поліпшення ситуації на ринку праці. На думку деяких експертів, поточний рівень безробіття в США (6,1%) вже відповідає повній зайнятості, як наслідок, найближчим часом інфляція може прискоритися. Не виключено, що ФРС переслідує саме цю мету, щоб забезпечити зростання номінального ВВП темпами, випереджаючими держборг (що знизить співвідношення держборг/ВВП). Фінансові ринки негативно відреагували на звіт ФРС про грошово-кредитній політиці, у якому зазначалося, що котирування акцій невеликих компаній у сфері соціальних мереж та біотехнологій істотно завищені.

Поліпшення ситуації на ринку праці США обіцяє надати у другому півріччі підтримку кінцевого споживання. Саме тому ринки відреагували на ці дані в нейтральному ключі, вважає заступник начальника аналітичного управління банку "Зеніт" Володимир Євстіфєєв. Весь позитив з ринків був стертий заявами глави ФРС. З досвіду попередніх виступів Йеллен випливає, що їй доволі складно налагодити взаєморозуміння з ринками, тому будь-які її заяви інвестори схильні розглядати в негативному ключі і піддавати сумнівам. Глава ФРС відзначила успіхи в економіці за останні пару місяців, але одночасно вказала на зберігається слабкість ринку праці та необхідність продовження стимулюючої політики. У той же час вона заявила, що регулятор може підвищити процентні ставки раніше, ніж того очікують ринки, пояснивши при цьому, що у ФРС немає конкретного плану дій, а будь-які дії, спрямовані на посилення монетарної політики повинні бути підкріплені відповідною економічною статистикою. Заяви Йеллен обернулися для ринків погіршенням настроїв. Фраза про можливе ранньому підвищення базової процентної ставки справила негативний ефект на котирування всього спектру ризикових активів, констатує Євстіфєєв.

Деяку підтримку ринкам надають опубліковані вранці сильні показники ВВП Китаю за II квартал (зростання на 7,5% замість очікуваних 7,4%), які стали наслідком введеної урядом на початку року системи микростимулирования, однак цих цифр недостатньо, щоб переконати гравців не продавати євро на Форекс.