ua en ru

Обшуки у Козаченко пов'язані з викриттям нею саботажу люстрації в податковій, - нардеп

Обшуки у Козаченко пов'язані з викриттям нею саботажу люстрації в податковій, - нардеп Фото: нардеп Єгор Соболєв

Обшук у голови департаменту Міністерства юстиції з люстрації Тетяни Козаченко стався через викриття нею саботажу люстрації в податковій. Про це на брифінгу у Верховній Раді України заявив голова парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат України з фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Це сумно і смішно одночасно. Тетяна Козаченко та її заступник Дмитро Димів були адвокатами Євромайдану. Після перемоги Євромайдану, ми довго переконували їх піти на державну службу. Ви знаєте, що це дуже непроста дорога, державній службі є дуже багато керівників, які саботують люстрацію. І Тетяна, і Дмитро є тими, хто з цим саботажем сміливо борються. Зокрема, два місяці тому вони ініціювали перевірку, бо дізналися, що один з податківців київської області - прізвище Ігнатенко - отримала індульгенцію від Мін'юсту про те, що її можна не люструвати. Тетяна перша викрила цю історію, звернулася до міністра, міністр ініціював службове розслідування та попросив МВС дізнатися, а хто ж цей документ сфальсифікував і дозволив податківцю уникати люстрації. Що зробило МВС? Правильно прийшли з обшуком до Тетяни дізнаватися, хто сфальсифікував", - сказав Соболєв.

Він додав, що попереднє розслідування показало, що індульгенцію Ігнатенко підписала заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

"За цим розслідуванням, яке було проведене в Мін'юсті, начебто, його підписала заступник міністра Севастьянова, але наскільки мене поінформували, вона стверджує, що вона цього не робила, що це просто відверто підроблений документ. Хто його підробив, і підробили його, з цим має розібратися слідство, але з такими наслідком треба спочатку самим розібратися", - сказав Соболєв.

Він зазначив, що керівника слідчого управління МВС самого треба люструвати.

"Слідчими МВС керує Віталій Сакал. Це людина, який сам повинен бути люстровано, який підпав під закон про очищення влади і за звільнення якого Тетяна і я безуспішно боремося з Арсеном Аваковим вже три місяці", - сказав Соболєв.

Нагадаємо, сьогодні вранці Тетяна Козаченко повідомила у своєму Facebook, що до неї прийшли з обшуками.

Пізніше РБК-Україна вона повідомила, що обшук збиралися провести слідчі з МВС.

"Годину тому до мене постукали в двері і запропонували їх відкрити. Представилися головним слідчим управлінням з Володимирської, відповідно МВС. Сказали, що прийшли з обшуком", - повідомила вона.

Пізніше адвокати перевірили документи слідчих і повідомили, що підстав проводити обшук у Козаченко немає.

При цьому прес-служба МВС повідомила, що обшук у Козаченко проводиться за зверненням міністра юстиції України Павла Петренка "за фактом підробки документа цього відомства щодо непоширення на одного з посадовців Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) р. в Києві Закону України "Про очищення влади".