ua en ru

Обов'язковий обмін валюти в Україні не ефективний і призведе до дисбалансу, - Світовий банк

Обов'язковий обмін валюти для підприємств в Україні не ефективний і в довгостроковій перспективі призведе до ще більшого дисбалансу. Про це сьогодні в ході щорічної конференції Fitch заявив директор Світового банку у справах України, Молдови та Білорусі Чімао Фан, передає кореспондент РБК-Україна.

"Влада прийняла спірні заходи обов'язкового обміну валюти. Світова практика показала, що ці заходи не зовсім ефективні, і в довгостроковій перспективі призводять до ще більшого дисбалансу", - сказав Фан.

Крім того, Світовий банк вкотре вказав на ризики, пов'язані з емісією державних цінних паперів.

"Випуск векселів для відшкодування ПДВ - це крок не в тому напрямку. Ми пам'ятаємо, що подібна схема вводилася кілька років тому, виявилося, що це погана ідея. Це підірве фінансову дисципліну, приватний сектор змушений буде взяти ці векселі, а потім дисконтувати. Це створює поле для корупції, і позбавить бізнес оборотних коштів", - зазначив Фан.

Також сьогодні в ході конференції Fitch Ratings постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні Жером Ваше заявив, що МВФ продовжує наполягати на підвищенні Україною цін на газ для населення та забезпеченні гнучкості курсу гривні.