ua en ru

Обов'язковий продаж 5-10% акцій держпідприємств на біржі буде скасовано

Обов'язковий продаж 5-10% акцій держпідприємств на біржі буде скасовано Фото: Міжнародний валютний фонд

Відповідні зміни до закону "Про приватизацію" будуть подані до парламенту на вимогу МВФ

Верховна Рада України (ВРУ) прийме зміни до Закону України "Про приватизацію", який відмінить вимогу про обов'язковий продаж 5 - 10% акцій держпідприємств через фондову біржу. Про це йдеться в оновленому у січні 2016 року проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, яким володіє редакція РБК-Україна.

Орієнтовний термін прийняття закону, зазначений у проекті, це лютий 2016 року.

Також, в матеріалі йдеться, що до кінця лютого будуть підготовлені законодавчі зміни (за участю Фонду державного майна України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі) для попередження виведення активів з державних підприємств, обраних для приватизації. Зміни обмежать право керівництва таких держпідприємств брати на себе довгострокові контрактні зобов'язання (строком більше 6 місяців) і здійснювати операції, сума яких (окремо або в цілому) - перевищує певний ліміт

Зміни також введуть персональну відповідальність керівників держпідприємств за порушення вищевказаних зобов'язань і право виходу з усіх відповідних угод після проведення приватизації.

Єдиним винятком із зазначених обмежень будуть випадки, коли відповідні операції були попередньо письмово схвалені ФДМУ або іншим державним органом, який управляє державним підприємством.

Згідно з очікуваннями, ВРПУ прийме ці поправки до кінця квітня 2016 року.

Нагадаємо, раніше Національний банк України (НБУ) повідомляв, що приватизація держпідприємств може принести 1 млрд доларів в 2016.