ua en ru

Оголошений у розшук Президент Судану відвідає КНР з офіційним візитом

Президент Судану Омар аль-Башир планує сьогодні почати офіційний візит до КНР, незважаючи на те, що він оголошений в розшук Міжнародним кримінальним судом за геноцид і військові злочини. Про це повідомляє РБК з посиланням на France 24.
Ймовірність цієї події, як і позитивний результат переговорів з головою КНР Ху Цзіньтао дуже висока, тому що Президент Судану є дуже цінним партнером і користується в Китаї підтримкою, в обмін на сировинні ресурси, а Пекін є основним покупцем суданської нафти. Китай займається постачанням продукції режиму Башира, у тому числі і військової.
"Башир глава держави, з яким КНР має дипломатичні відносини, і досить розумно влаштовувати подібні зустрічі для розширення двостороннього співробітництва. Крім Китаю він в недавньому минулому відвідав кілька країн, в яких його тепло вітали", - заявив представник МЗС КНР Хон Лей.
Нагадаємо, Башара звинувачують у багатьох злочинах проти людяності, зокрема, вважається що він безпосередньо причетний до організації геноциду в Дарфурі, в ході якого, за деякими даними, загинули до 300 тис. чоловік.