ua en ru

Обстріли АКХЗ загрожують екологічною катастрофою, - експерт

Обстріл Авдіївського коксохімічного заводу (АКХЗ, Донецька обл.) можуть призвести до екологічної катастрофи. Про це заявив начальник управління з охорони навколишнього середовища групи Метінвест Владислав Білоус на конференції "Шляхи екологічної реабілітації Донбасу".

"У разі тривалої відсутності електроенергії на АКХЗ може статися залповий скид неочищених вод, які містять забруднюючі речовини: аміак, роданіди, феноли, смоли та інші. Це буде найсильнішим екологічним ударом для величезної території - незалежно від того, під контролем яких військ вона зараз знаходиться, і як вона називається", - повідомив Білоус.

За його словами, в результаті бойових дій на околицях Авдіївки, починаючи з кінця липня, постійно виводяться з ладу лінії електропередач, що живлять завод. Підприємство постійно перебуває на межі зупинки і вже вимушено може призупинити виробництво. Це, в свою чергу, може призвести до екологічної катастрофи в регіоні.

АКХЗ, що входить у групу Метінвест, неодноразово потрапляв під артилерійські обстріли під час збройного протистояння в районі Авдіївки. Внаслідок обстрілів пошкоджувалися лінії електропередач, що живлять завод, що 18 серпня і 10 листопада 2014 р. призвело до зупинки АКХЗ.