ua en ru

Обстановка на нафтовому ринку після рішення ОПЕК про збільшення квоти на видобуток нафти залишається стабільна

Обстановка на нафтовому ринку після того, як стало відомо робоче рішення ОПЕК про збільшення квоти на видобуток нафти, не змінилася. Торги нафтовими ф'ючерсами тривають в негативній ціновій зоні. Однак різкого падіння котирувань не відзначається, оскільки таке рішення ОПЕК було багато в чому очікуваним, передає РБК.
Станом на 15:35 по Києву, ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (липень) - 116,14 (-0,64) при діапазоні котирувань 115,75-116,93;
- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 98,27 (-0,82) при діапазоні котирувань 98,02-99,79.
Як стало відомо від учасників наради міністрів нафти ОПЕК у Відні, країни картелю в робочому порядку попередньо домовилися збільшити видобуток нафти на 1 млн бар./день. Передбачається, що збільшення пропозиції нафти від ОПЕК дозволить послабити світові ціни на "чорне золото" і полегшить процес відновлення глобальної економіки. Однак, якщо через три місяці світові ціни на нафту залишаться такі ж високі, країни ОПЕК готові додатково збільшити нафтовидобуток ще на 500 тис. бар./день.
До початку сьогоднішньої наради Саудівська Аравія пропонувала підвищити діючу квоту на 1,0-1,5 млн бар./день. Тим часом проти її збільшення виступали Ірак, Іран, Венесуела, Ангола та Еквадор. В даний час обмежувальна квота нафтовидобутку для країн ОПЕК, встановлена ще в грудні 2008 р., офіційно становить 24,845 млн бар./день. Однак реально сумарна нафтовидобуток країн картелю в даний час перевищує 26 млн бар./день. Таким чином, прийняте рішення ОПЕК дозволить наблизити обмежувальну квоту до реального рівня видобутку нафти країнами картелю.
Додатковий вплив на нафтовий ринок сьогодні може надати офіційна щотижнева статистика Міністерства енергетики США щодо запасів нафти і нафтопродуктів в країні, яка буде опублікована о 17:30 по Києву.
Відзначимо, напередодні ввечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 3 червня ц.р., комерційні запаси сирої нафти в США могли знизитися на 1,4-1,5 млн бар., В той час як запаси бензинів виросли за тиждень на 1,0-1,1 млн бар., а запаси важких дистилятів зросли на 400-500 тис. бар.