ua en ru

Загальне зростання ВВП країн СНД в 2012 р. знизилося на 1,3% - до 3,4%, - ЄАБР

Загальний ВВП країн СНД зріс в 2012 р. в реальному вираженні приблизно на 3,4%. Такий висновок міститься в черговому "Макромоніторі СНД", опублікованому аналітичним управлінням Євразійського банку розвитку (ЄАБР).

Таким чином, зростання загального ВВП країн СНД в 2012 р. знизилося на 1,3% в порівнянні з 4,7% в 2011 р.

"Спільною рисою розвитку економічної ситуації в регіоні СНД за підсумками 2012 р. стали ослаблення інвестиційного попиту та уповільнення виробництва в експортоорієнтованих галузях", - йдеться у звіті.

Так, на показниках ВВП країн СНД позначилося різке уповільнення в 2012 році темпів зростання ціни на нафту - основного експортного товару економік СНД.

При цьому, на думку ЄАБР, в Азербайджані, Вірменії і Таджикистані спостерігалося прискорення темпів зростання, а в більш великих економіках регіону (Росія, Казахстан, Білорусь і Україна) - помітне ослаблення економічної динаміки.

Так, зростання ВВП України склало за підсумками 2012 р. 0,2%, різко сповільнившись у порівнянні з 2011 р., коли цей показник дорівнював 5,2%. Помітно зменшилися міжнародні резерви країни, склавши до кінця 2012 р. 24,5 млрд дол. США.

"Стійкість української економіки до зовнішніх шоків залишається крихкою на тлі збереження значного торгового дефіциту і обсягу міжнародних резервів, що серйозно зменшився за минулий рік", - констатували аналітики ЄАБР.

Читайте також: Бюджетна система України як і раніше залишається вразливою до зовнішніх потрясінь, - ЄАБР