ua en ru

Громади зможуть засновувати ліцеї: президент підписав закон

Громади зможуть засновувати ліцеї: президент підписав закон Фото: ОТГ зможуть засновувати ліцеї (Getty Images)

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє об'єднаним територіальним громадам заснувати ліцеї. Відповідний документ був схвалений парламентом 15 липня 2021 року.

Про це повідомляє РБК з посиланням на Офіс президента.

Згідно з документом, представникам територіальних громад усіх рівнів дозволяється виконувати функції засновників ліцеїв до 1 вересня 2027 року, тобто до того, як відбудеться повноцінний запуск трирічної старшої профільної школи.

Так, органи місцевого самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням вимог законодавства.

Також документ запроваджує з 1 вересня 2027 року нові вимоги до освітньої діяльності комунальних ліцеїв, які має виконати засновник закладу, а саме:

  • функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання протягом 10-12 років навчання учнів;
  • формування безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища з належною матеріально-технічною базою та доступом до Інтернету;
  • забезпечення харчування та за потреби - підвезення учнів і педагогів тощо.

Крім того, для забезпечення навчального процесу для дітей, які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в медзакладах, законом передбачене функціонування нової державної установи.

У таких випадках створюється додатковий клас, затверджується індивідуальний навчальний план або інший, найбільш сприятливий для дитини спосіб навчання.

Документ також зобов’язує уряд продовжити у 2022-2030 роках виділення субвенції на забезпечення загальної середньої освіти НУШ.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування.