ua en ru

Суд повернув Києву землі історико-культурного призначення вартістю майже 270 млн гривень

Суд повернув Києву землі історико-культурного призначення вартістю майже 270 млн гривень Фото: терези правосуддя (Генеральна прокуратура України)

Їхня площа становить понад 102 гектарів

Вищий господарський суд України залишив у силі рішення про повернення територіальній громаді Києва земель вартістю майже 270 млн гривень. Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

Йдеться про зону охоронюваного ландшафту Національного музею архітектури та побуту України. Ці земельні ділянки історико-культурного призначення загальною площею понад 102 га відповідно до вимог ст. 83 Земельного кодексу України не можуть передаватись у приватну власність.

На вищезгаданій території було впроваджено і реалізовано схему незаконного привласнення землі. Там створювали житлово-будівельні кооперативи, зокрема обслуговуючого кооперативу житлового кооперативу (ОКЖК) "Освітянин", які в силу закону мали право безкоштовно отримати у власність земельні ділянки для будівництва житла та забезпечення ним членів кооперативу.

Цей кооператив створили з порушенням вимог законодавства, оскільки його засновники не потребували поліпшення житлових умов і не планували їх покращувати за рахунок будівництва будинку.

Договір про надання ділянок у власність кооперативів визнано недійсним.

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ ПОГОДИВСЯ З ПОЗИЦІЄЮ ГЕНПРОКУРАТУРИ, ЗАЛИШИВШИ В СИЛІ РІШЕННЯ СУДІВ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНО...

Опубліковано Генеральна прокуратура України 17 листопад 2017 р.

Нагадаємо, у вересні в Тернопільській області суд повернув державі земельну ділянку вартістю понад 152 млн гривень. Його площа становить понад 83 га.